Fotbolls-EM 2012

"Misstag är för stora ord"

18 min

Förbundskapten Erik Hamrén ångrar inte valet att bänka Anders Svensson.

Det var en trött förbundskapten som mötte presskåren dagen efter Sveriges tunga premiärförlust. Men det var inte bara den svenska vänsterkanten som gett Hamrén ringar under ögonen.

– Jar har kunnat sova, men inte mycket. Jag jobbade till 0430 och gick upp vid 0700. Men jag klagar inte, berättade förbundskaptenen.

Hamrén fick dagen efter förlusten mycket kritik för sitt val att bänka Anders Svensson, inte minst av Radiosportens Richard Henriksson. Men Hamrén ångrade inte valet att satsa på Elm centralt i mitten.

– Misstag är alldeles för stora ord. Vi trodde på uppställningen och vad vi skulle göra. Om det hade blivit bättre med någon annan uppställning kan man inte veta. Men när man inte lyckas med det man tror på så är det klart att man funderar.

Henriksson var inne på att det var ett felval att mönstra en så orutinerad startelva i en så viktig premiärmatch. Ett resonamang som inte Hamrén skrev under på.

– Nej det tycker jag inte, det händer saker under tiden. För mig är tryggheten att alla spelare vet vad de ska göra. Skulle man bara spela med elva spelare hela tiden så blir det en jävla otrygghet om man plötsligt måste kasta in en ny spelare.

En engelsk journalist undrade om det oroar Hamrén att de Sverige släppte in två nickmål mot Ukraina. England, som Sverige möter på fredag, är ju erkänt starka i huvudspelet.

– England är starka på huvudet, men jag är inte orolig. I ett längre perspektiv har vi inte haft problem i luftspelet eller på fasta situationer.

Hamrén blev sedan ersatt av Rasmus Elm och Kim Källström på podiet. Den senare berättade om stämningen efter förlusten i Kiev.

– Alla satt helt tysta. Nu har det gått en natt. Vi har satt oss i en situation där det gäller vinna eller försvinna. Men vi vi gjorde också bra grejer i går, så det gäller att analysera rätt, sa Källström.

För att höra fler svar så klicka på ljudlänken ovan.

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista