Foto: Ciamillo-Castoria / SCANPIX
Basket

Kvalfylld tid väntar Sverige

1:57 min

Nyckelmatch direkt för svenska basketdamer när EM-kvalet inleds på bortaplan mot Rumänien.

Sverige spelar i en kvalgrupp med Rumänien, Spanien, Bulgarien och Tyskland. Bara de två bästa i gruppen går till EM-slutspel.

Den svenska landslagschefen Jonte Karlsson vill inte tala om nyckelmatch, men rankar motståndarna så här:
1. Spanien
2. Tyskland
3. Bulgarien
4. Rumänien.

Inför kvalspelet har både Farhiya Abdi och Frida Eldebrink haft skadeproblem.

– Farhiya är viktig men inte lika viktig som Frida Eldebrink, säger Jonte Karlsson.

Frida Eldebrink kommer att vara med i den svenska premiärmatchen, men hur mycket återstår att se. Hon stukade foten i den avslutande träningsturneringen i Litauen.

Sveriges lag till Rumänien-matchen: Frida Eldebrink, Elin Eldebrink, Frida Aili, Martina Stålvant, Stephanie Yderström, Agnes Nordström, Malin Aasa, Kadidja Andersson, Anna Barthold, Louice Halvarsson, Jennifer Stjärnström och Danielle Hamilton Carter.

Rumänien har två viktiga spelare borta. Dels den 1,96 cm långa centern Maria Pascalau, men också den 21-åriga talangen Claudia Pop.

De flesta spelarna i det rumänska laget kommer från den inhemska ligan. Dock inte 25-åriga Gabriela Marginean, som spelade Euro cup för franska Arras senast.

Hon har meriter från damernas NBA och gör nästan alltid många poäng. Se upp!

Kenneth Range
kenneth.range@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista