Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Fotbolls-EM 2012

Hoppet lever för Sverige

Statistiken visar att Sverige inte behöver deppa ihop. Tvärtom så kan man gå hela vägen.

Under tisdagsförmiddagen kunde Radiosporten berätta att det svenska herrlandslaget i fotboll aldrig gått vidare från ett gruppspel där man förlorat någon av de två inledande matcherna. Men, det finns hopp.

Utan att säga att Sverige är Spanien kan man ändå konstatera att Spanien efter en inledande förlust mot Schweiz i VM 2010 gick hela vägen och vann turneringen.

Och i senaste EM-turneringen 2008 gick såväl Italien som Ryssland och Turkiet vidare till kvartsfinal efter att ha förlorat sin inledande match. Och eftersom Tyskland förlorade sin andra match hade faktiskt hälften av lagen som spelade kvartsfinal förlorat en av sina första två matcher.

Faktum är att i EM-historien har 11 av 30 som förlorat sin första match ändå gått vidare från gruppspelet. Det är mer än var tredje lag och bland de lagen finner vi Holland, som gjorde det 1988, i en turnering de ju till slut vann.

Faktum är att 4 europamästare har förlorat någon av sina gruppspelsmatcher och ändå lyckats bli mästare. (Danmark -92, Frankrike 2000, som redan var klara när de förlorade sin sista match, och Grekland 2004).

Dessutom kan vi vara glada att det inte är VM, där har bara 4 av 46 lag som förlorat första gruppspelsmatchen gått vidare. Vad den skillnaden beror på kan man fråga sig, men det viktiga nu är att konstatera att en förlust i första matchen inte betyder slut på mästerskapet.

Som det brukar heta har Sverige fortfarande allt i egna händer. Vinner Sverige sina två återstående matcher går man vidare och även en seger och en oavgjord kan räcka.

Och skulle det bli en affär som innehåller målkvoter så kan vi ju luta oss mot due-due-succén från 2004*, det gäller bara att inför sista omgången ha gemensamt intresse med det Frankrike vi möter då.

* Sverige och Danmark gick båda vidare på Italiens bekostnad när man i sista matchen spelade 2-2, ett resultat som gjorde att det var omöjligt för Italien att passera Danmark eller Sverige oavsett hur många mål de gjorde på Bulgarien eftersom det är individuella möten som gäller när lag hamnar på samma poäng.

David Sauter
david.sauter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".