1 av 6
2 av 6
Michael Krohn-Dehli gör 1-0 för Danmark. Foto: Scanpix/AP Photo/Matthias Schrader
3 av 6
Foto: Efrem Lukatsky/Scanpix.
4 av 6
Foto: Richard Henriksson
5 av 6
Foto: AP Photo/Jon Super
6 av 6
Foto: Scanpix
Fotbolls-EM 2012

Experten: "Överraskande bra och offensivt"

15 min

Richard Henriksson sammanfattar den första omgången i EM och tar ut en elva med de spelare som gjort bäst ifrån sig.

– Jag tycker att vi sett vissa matcher som hållt en genomgående hög kvalitet. Extra intressant har det varit också för i flera matcher har det svängt, och det har varit svårt att förutse hur nästa 20 minuter ska se ut, säger Henriksson om de åtta första matcherna i EM.

Vilken match har ur ett fotbollsperspektiv varit bäst då?

– Jag tycker Spanien-Italien var en väldigt bra match. Häftigt att se Italien möta Spanien på det sätt de gjorde. Italien vågade anfalla och gjorde det dessutom bra.

Tyskland-Portugal då?

– Också en bra match, framförallt den andra halvleken. Där var det Tyskland som kanske inte kom upp i den klass som man hade förväntat sig. Portugal överraskade där och gjorde rent taktiskt en perfekt match trots att man förlorade.

Omgångens stora skräll stod Danmark för när man besegrade ett favorittippat Holland med 1-0.

– En stor triumf för Danmark som återigen visar att de är att räkna med. Nästan lite dåligt av oss alla som refererar att vi inte tar Danmark på större allvar. Nu har man ju ett jättebra läge i den här gruppen.

– Det blir lätt att man jämför Danmark och Sverige eftersom vi är grannländer och där kan man verkligen säga att Danmark kommit längre i sin fotbollsutveckling om man ser till landslaget.

Rent fotbollsmässigt betraktat, hur var den svenska insatsen?

– Sett till hela matchen kan man inte få godkänt. Det fanns fragment som var bra. Mittbacksspelet från Mellberg och Granqvist höll måttet och Ibrahimovic gjorde bra saker.

– Nu verkar det som att Hamrén och Allbäck skyller det här på nervositet och även om jag tror att det ligger saker i det även om det känns som en dålig förklaring.

Ser du några genomgående trender så här långt?

– En intressant trend är att de förbundskaptener som har möjligheter satsar på spelare och taktik från framgångsrika fotbollslag. Italien till exempel hade sex spelare i startelvan från Juventus och spelade också ett 3-5-2 spel som Juventus framgångsrikt gjort, säger Henriksson som också exemplifierar med Spanien, Tyskland och Ryssland.

I ditt underbara arbete så ingår en sådan delikatess att ta ut ett första omgångens lag i EM. Var det en lätt uppgift?

– Ja, det var det. Det är många som gjort bra ifrån sig och stuckit ut. På vissa platser var det till och med svårt, säger Henriksson (Laget hittas nedan). 

Tryck på ljudlänken högst upp för att höra analyser av fler lag och spelare.


Henrikssons drömelva efter omgång ett:

Målvakt: Stefan Andersen (Danmark)
"Gianluigi Buffon fanns i mina tankar men jag tar Andersen för att han inte alls är en lika meriterad och omsjungen målvakt."

Backar: Giorgio Chiellini (Italien) - Daniel Agger (Danmark) - Mats Hummels (Tyskland) - Fabio Coentrao (Portugal)
"Det kändes jobbigt att behöva ta bort Italiens Daniele de Rossi."

Mittfält: Andrea Pirlo (Italien) - Jurij Zjirkov (Ryssland) - Wesley Sneijder Holland)
"Pirlo överglänste Xavi på det spanska mittfältet och var minst lika bra som han var för sex år sedan när han tillhörde värlens bästa mittfältare".

Anfall: Alan Dzagojev (Ryssland) - Andrej Shevchenko (Ukraina) - Andres Iniesta (Spanien)
"Shevchenko var omgångens spelare".

Christian Olsson
christian.olsson@sr.se

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista