Foto: Scanpix
fotbolls-em

Van Marwijk: "Finns en anspänning i truppen"

Holland riskerar att redan i kväll bli utslaget ur EM. Efter den snörpliga förlusten mot Danmark i premiäromgången måste man i princip vinna mot Tyskland för att ha chans till avancemang.

Nederländsk media, med en tv-kanal i spetsen, pepprade förbundskapten Bert Van Marwijk med frågor på presskonferensen inför kvällens match.

VM-finalisten Holland är illa ute efter förlusten mot Danmark, och till råga på allt väntar nu ärkerivalen och VM-trean Tyskland.

– Vi ser fram emot matchen, sa Van Marwijk, som också vittnade om att det faktiskt anas en viss anspänning i truppen.

Hela Charkiv vimlar av framför allt holländska fotbollsfans och ukrainare .

Och även om den inte är lika påtaglig längre så finns rivaliteten där sen andra världskriget då Nederländerna ockuperades av Tyskland.

Sportsligt späddes den på när landslagen möttes för första gången i mästerskapssammanhang, efter kriget, i VM-final 1974.

Holland var storfavorit och spelade bokstavligt talat för kung och fosterland, och för revansch, men förlorade mot Västtyskland.

Och landssorgen var total.

De senaste decennierna har det så kallade hatet och de heta känslorna visserligen svalnat, men rivaler är de även om den holländske mittfältsdirigenten Wesley Sneijder försöker tona ner det hela.

Sneijder erkänner att det är en stor match - såsom det alltid när favorit-tippade lag möts.

Men har inte riktigt chocken lagt sig efter den inledande förlusten mot Danmark.

Sneijder och en del journalister med honom betonar att spelet däremot var bra. Det tar vi med oss, sägs det.

I motståndarlägret är tongångarna lite tvärtom. I alla fall bland journalisterna. Tysk seger men inte tillräckligt bra spel mot Portugal.

Och största snackisen: före detta spelaren och numera tv-experten Mehmet Scholl ska ha kritiserat avgörande målskytten Mario Gomez- rejält, och sagt att han utöver målet inte uträttade någonting på planen.

Gomez har ett par misslyckade mästerskap bakom om sig, och Miroslav Klose har varit den som klivit in från bänken och presterat i stället.

– Gomez har tuffats till av motgångarna, säger förbundskapten Joachim Löw.

Numera påverkas han inte av varken kritik eller stundens allvar, som i EM 2008 och VM 2010.

Mario Gomez själv säger detsamma, och lyfter fram hur bra det gått för honom i Bundesliga, Champions League och så vidare.

I november möttes Holland och Tyskland i en vänskapsmatch. Tyskland vann då med 3-0.

Både tysk och nederländsk media lyfter fram den matchen, men båda förbundskaptenerna avskriver dess betydelse.

–Vi hade flera spelare borta då och den betydde ingenting, säger Van Marwijk.

– Nu är det mästerskap inget lag har hemmaplan och vi har fullt lag. Även ljumskskadade Joris Mathijsen har tränat på bra sen Danmarksmatchen.

Tysklands förbundskapten Joachim Löw håller med kollegan om novembermatchens ringa betydelse.

Löw säger att i kväll ligger pressen på Holland, och att de med största sannolikhet inte kommer att göra samma misstag som mot Danmark. Att de kommer sätta fart och spela med inställningen "allt eller inget".

Men motsägelsefullt nog hävdar Löw att Hollands överraskande förlust mot Danmark inte har något med Tyskland att göra. Och han är noggrann med att få fram att "vi anpassar oss inte".

– Vi känner till deras spel, det finns inga hemligheter, säger Löw.

Och nog är det så när ärkerivalerna ställs mot varandra 20.45 i kväll.

Susanna Andrén
Charkiv, Ukraina
susanna.andren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista