1 av 4
Sveriges Sofia Jakobsson i kamp med Storbritanniens Ifeoma Dieke. Foto: ANDREW YATES
2 av 4
Antonia Göransson. Foto: Scanpix
3 av 4
Susanne Moberg. Foto: Scanpix.
4 av 4
Foto: Scanpic

Mållöst OS-genrep för Sverige

1:07 min

Det blev ett mållöst OS-genrep förde svenska fotbollsdamerna borta mot Storbritannien. Närmast ett mål kom hemmalaget som träffade stolpen.

Få chanser, lågt tempo och noll mål. Så kan man sammanfatta det Sveriges OS-genrep i fotboll mot Storbritannien. Förbundskapten Thomas Dennerby hittade ändå saker han vill ta med sig in i OS-turneringen.

– Defensivt att vi ändå klarade av det vi talade om innan. Den första pressen och gjorde det på ett bra sätt. Och sen det lilla vi skulle behöva spetsa till är anfallsspelet och då tänker jag på den avgörandes passningen och avslutningssituationerna, säger Dennerby till Radiosporten.

Hemmalaget Storbritannien hade de farligaste chanserna och hade med lite tur också fått med sig segern. Men en stolpe stod i vägen när Rachel Yankey i den 70:e minuten fick på en fin träff som den svenska målvakten Hedvig Lindahl var chanslös på.

Sveriges bästa chans fick Caroline Seger i den 83:e minuten. Ett inlägg hittade fram till Seger som var ren framför mål men hon var inte med på noterna och fick bara en halvträff på bollen som missade mål.

Det nya svenska mittbacksparet med Emma Berglund med Linda Sembrant hjälpte till att hålla tätt. Efter matchen sa Emma Berglund så här:

– Det är en match med två ansikten. I första halvlek blir vi väldigt tillbakapressade och känner inget riktigt lunga i anfallsspelet. Det blir många långa bollar och då tajmar vi inte tillräckligt bra med löpningarna och passningarna.

Lotta Schelin stod över dagens match på grund av känningar i ena vaden. Men i slutminuterna dök ett nytt orosmoment upp då den svenska lagkaptenen Nilla Fischer haltade ut med smärtor i baksidan av låret.

Men enligt henne själv ska det inte vara någon fara inför OS.

– Det fanns ingen anledning att riskera något. Jag var rutinerad och klev av, säger Fischer.

Sverige har nu spelat tre träningslandskamper inför OS-turneringen som drar igång på onsdag, Det blev inte seger i någon.

Christoffer Brandt
christoffer.brandt@sr.se

Susanna Andrén
susanna.andrén@sr.se


Radiosportens liverapportering. Så var matchen:

18.51: SLUT. OS-genrepet mellan Storbritannien och Sverige slutar 0-0. "Det har varit chansfattigt och tempofattigt. Det bästa läget hade Storbritannien i den 70:e minuten när Rachel Yankey träffade stolpen", sammanfattar Susanna Andrén.

18.48: Domaren har lagt till 3 minuter på klockan. Tveksamt om det räcker för att vi ska få se ett mål. Samtidigt haltar Nilla Fischer av efter en smäll. Hon samtalar med läkarna vid sidlinjen, men det ser inte allt för alvarligt ut.

18.41: Caroline får ett läge när Caroline Seger får en fin boll fri framför mål, men hon verkar överraskad över att bollen når fram till henne och får ingen riktigt bra träff. Avslutet går över.

18.40: I den 82:a minuten gör Sverige ytterligare et byte. Sofia Jakobsson går ut och in kommer Susanne Moberg.

18.36: "Det händer inte mycket i offensiv väg nu. Jag undrar om vi kommer få se något mål i den här matchen", säger Susanna Andrén när dryga 75 minuter spelats.

18.28: Storbritanninen nära 1-0 när Rachel Yankey prickar stolpen klockrent. Hemmalaget har varit helt klart närmast ett 1-0-mål.

18.26: "Lite bättre tempo och passningsspel av Sverige i andra halvlek, men fortfarande väldigt få chanser", säger Susanna Andrén.

18.25: Sverige gör två byten. Kosovare Asllani och Marie Hammarström går ut. In kommer Antonia Göransson och Madelaine Edlund.

18.17: Sverige gör sitt andra byte. Ut går Lisa Dahlkvist, in kommer Johanna Almgren.

18.15: Mycket felpassningar från båda lagen just nu. Det bidrar till att det är relativt få målchanser i matchen.

18.12: Hammarström får iväg ett skott. Tyvärr går det i perfekt höjd för Karen Bardsley som enkelt plockar ner den. Sverige är ändå initiativsrikare just nu än i inledningen av den första halvleken.

18.04: Den andra halvleken är igång. Det står 0-0.

18.03: Sverige gör ett byte i paus. Annica Svensson går ut från högerbackspositionen. In kommer Lina Nilsson.

17.46: PAUS. 0-0. "Det såg lite trögt ut i inledningen. Det var inte mycket bollinnehav men Sverige jobbade sig in i matchen. Det har varit lite si sådär med passningsspelet och tempot. De vassa chanserna har inte varit så många", sammanfattar Susanna Andrén.

17.43: Sofia Jackobsson kommer i ett bra läge men avslutet går rakt på mål och kan räddas utan problem.

17.41: "Sverige har spelat upp sig ändå i slutet av den första halvleken", säger Susanna Andrén.

17.40: Aslani fixar matchens första hörna med ett skott. Sverige flyttar upp laget men Hammarströms hörna blir lättfångad för Karen Bardsley i mål.

17.35: Marie Hammarstrom får iväg ett bra skott som Storbritanniens målvakt ska vara glad precis missar mål.

17.30: Storbritannien har nosat på ett 1-0-mål nu några gånger. Stephanie Houghton får till ett bra skott som smiter precis över ribban. Direkt efter försöker Kelly Smith lobba över Hedvig Lindahl som är ute och virrar. Bollen går dock utanför.

17.26: Caroline Seger får ett läge efter att Stone i Storbritanniens backlinje, men avslutet är dåligt och är inte nära.

17.24: "Sverige har inte haft en enda målchans", säger Susanna Andrén.

17.18: Storbritannien skapar matchens första chans, men skottet från Ellen White går tätt utanför den vänstra stolpen.

17.15: "Inga jättechanser att rapportera från det här OS-genrepet", säger Susanna Andrén efter 15 minuters spel.

17.13: Storbritannien tar över spelet mer och mer just nu. De håller bollen bra inom laget.

17.07: Det är alldeles för mycket småmissar. Jag skulle vilja se att Sverige kunde vara lite mer resoluta", sammanfattar Susanna Andrén de första minuternas spel.

"Det är en väldigt stor arena och det är kanske är 3000 åskådare här", säger Radiosportens Susanna Andrén som kommenterar matchen. 

17.00: Matchen mellan Storbritannien och Sverige är igång.


Sveriges startelva:
Målvakt:
Hedvig Lindahl
Försvarare: Annica Svensson, Emma Berglund, Linda Sembrant, Sara Thunebro
Mittfältare: Lisa Dahlkvist, Nilla Fischer, Kosovare Asllani, Caroline Seger, Marie Hammarström,
Anfallare:  Sofia Jakobsson

Radiosporten
radiosporten@sr.se


Matchfakta Sve-GB:

Storbritannien-Sverige 0-0

Storbritannien (4-2-3-1): Karen Bardsley (Rachel Brown 46) - Alex Scott, Casey Stoney (Claire Rafferty 84), Ifeoma Dieke (Sophie Bradley 63), Stephanie Houghton - Jill Scott, Anita Asante (Fara Williams 46) - Eniola Aluko, Kim Little, Ellen White (Rachel Yankey 46) - Kelly Smith (Karen Carney 63).

Sverige (4-2-3-1): Hedvig Lindahl - Annica Svensson, Emma Berglund, Linda Sembrant, Sara Thunebro - Lisa Dahlkvist, Nilla Fischer - Kosovare Asllani, Caroline Seger, Marie Hammarström - Sofia Jakobsson.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista