OS-facklan gav glädje till förort på dekis

4:55 min

Småstaden East Ham i östra London har sett sina ”heydays” med massor av arbete åt folket och myllrande gator. Det vände tvärt på ett deprimerande vis – men när OS-elden 2012 kom på besök blev det fest!

Elden tändes i Olympia i Grekland för många månader sedan. Det var först på lördagen som den verkligen nådde själva OS-staden London. Visst, på fredagskvällen var det en ceremoni vid Towern, men på lördagen blev den passerande facklan folkets egendom, med bl.a. stor parkfest i lilla East Ham, med tillhörande färgrikt karnevalståg på gatorna.

– Det här är fantastiskt, vackert väder och massor med folk ute på gatorna, säger euforiskt innehavaren av en juvelerarbutik på East Hams huvudgata High Street South.

– Min affär har funnits i 104 år, och själv minns jag de fina åren på 1970- och 80-talen när i princip alla hade arbete i fabrikerna här och nere i varven vid Themsen. Men sedan dess har allt lagts ner. Arbetslösheten har vuxit snabbt, säger han. Festen på gatorna som vi ser idag är som en glimt av East Hams förflutna.

Radiosportens utsände var med när borgmästaren i Newham Borough övervakade tändandet av den fackla som pop- och soulstjärnan Paloma Faith sedan gick iväg med, på sina röda högklackade skor, mellan täta folkled. Några hundra meter senare växlade hon över till en man i rullstol. Så fortsatte färden – som når sin kulmen på fredag med invigningen av hela OS på Olympiastadion i närbelägna Stratford.

– Det här var häftigt, säger en grupp barn vid en gammaldags nöjesfältskarusell. Självklart ska vi se invigningen, på tv, eftersom vi då är i Weymouth för att titta på OS-seglingarna. Pappa måste låta oss vara vakna sent, säger en av grabbarna.

Bengt Skött, East Ham