Elfsborg dominerade i Borås

1:33 min

Elfsborg är tillbaka i vinnarspåret. Hemma mot Kalmar tog man en klar och odiskutabel 3-0 seger.

Elfsborg - Kalmar 3-0

Radiosportens Richard Henriksson utser lagens lirare:
Elfsborg: Victor Claesson
Kalmar: Etrit Berisha

Elfsborg kom till dagens match mot Kalmar med en tveksam formkurva. Laget var segerlöst i Allsvenskan sedan omstarten efter EM. Men det syntes inte när domare Stålhammar blåste igång tillställningen.

Hemmalaget tog per omgående tag i taktpinnen och efter elva minuters spel kom också ledningsmålet. Victor Claesson och Andreas Klarström kombinerade sig fram längs vänsterkanten och Klarström hittade in med ett fint inlägg till Lasse Nilsson som ostört kunde nicka in ledningmålet.

– Det kändes bra från början, vi hade kontroll på hela matchen. Det var nog våran bästa match för i år säger Elfsborgs Victor Claesson.

Anfall längs vänsterkanten var melodin för Elfsborg i första halvlek. Tio minuter efter 1-0 målet kom man fram i ett nytt fint anfall. Den här gången spelade Claesson snett bakåt till David Elm som avslutade lågt på ett tillslag. Skottet styrdes på en KFF-back och smet in vid den bortre stolpen.

Elfsborg fortsatte att kontrollera matchen halvleken ut, men ställningen stod sig. Kalmar, å andra sidan, hade förtvivlat svårt att skapa några rejäla målchanser.  

– Elfsborg dominerar klart. Kalmar gör en bedrövlig halvlek, sa Radiosportens expert Richard Henriksson i sändningen.

Till den andra halvleken gjorde Nanne Bergstrand och Kalmar två byten. Men det hjälpte inte. Istället kunde Elfsborg göra ytterligare ett mål.

Lasse Nilsson snurrade friskt i straffområdet och hittade ut till vänster, där matchen spelare Victor Claesson avslutade på ett tillslag. Otabgart för Etrit Berisha i Kalmar-målet.

Efter 3-0 målet sjönk tempot betänkligt. Kalmar klarade inte av att pressa Elfsborg, som istället skapade lägen för ytterligare mål.

Men resultatet stod sig och innebär att Elfsborg befäster sin serieledning.

– Vi var alldeles för tveksamma. Man kan förlora en match men ändå ha en bra attityd och ett mod, men av det hade vi ingenting säger Kalmars Henrik Rydström.


90. Slut.

86. Nyinbytte Hult skjuter ett hårt och lågt skott från nära håll, och tvingar Berisha till en benparad.

83. Tempot har sjunkit rejält på slutet. Elfsborg kontrollerar matchen fullständigt. "De har bättre koll på sitt passningsspel nu", säger Henriksson.

74. Claesson skjuter i stolpen, efter att drivit upp bollen längs kanten och brutit in i planen.

"Kalmar har spelat upp sig på slutet. Elfsborg är inte lika noggranna längre", säger Henriksson 

66. ishiszaki är nära att utöka Elfsborgs ledning. Men mittfältarens närskott täcks undan. På den efterföljande hörnan är Anders Svensson centimeter från att styra in ett inspel.

63. Kalmar kommer fram till sin hittills farligaste chans. Mendes slår ett inlägg som Israelsson nickar hårt, men strax över. "Slarvigt av Elfsborg att inte plocka upp Israelsson där", tycker Henriksson.

"Det finns ingenting som tyder på att Kalmar ska komma ikapp. Bytena har inte haft någon effekt", säger Kahl.

56. Elfsborg fortsätter anfalla, trots sin stora ledning. Kalmar skapar ingenting.

50. Mål! 3-0 Elfsborg. Lasse Nilsson snurrar friskt i straffområdet och hittar ut till vänster, där Victor Claesson klipper till på ett tillslag. Otagbart för Berisha. "Bra av Nilsson som delikat serverar Claesson", säger Henriksson.

"Bytena är ett sätt att väcka laget. Första halvlek var bedrövlig från Kalmars sida", säger Henriksson

46. Kalmar gör ett dubbelbyte i halvtid. Henrik Rydström och Gutu kommer in, Hallberg och Fagercranz kliver av.  

45. Där blåser domaren för halvtid.

41. Anders Svensson nickar en hörna som Berisha reflexräddar. Nära 3-0. "Bra av Berisha att hinna med där", säger Henriksson

37. Elfsborg anfaller på ett småtrevligt sätt, men kommer inte fram till något farligt avslut. "Hemmalaget har bud på fler mål", säger Henriksson.

29. Kalmar har fortsatt förtvivlat svårt att skapa några målchanser.

"Det är nog lite kris i Kalmar nu", säger Kahl

21. Mål! 2-0 Elfsborg. Återigen anfaller Elfsborg längs vänsterkanten. Claesson hittar in med bollen till Elm som avslutar lågt på ett tillslag. Via en KFF-back går bollen i mål vid den bortre stolpen.

18. Kalmar kommer fram i sitt första avslut. Men Mendes långskott går både över och utanför.

"Det är tydligt att Elfsborg vill anfalla längs med vänsterkanten. KFF:s Melker Hallberg har brister i försvarsspelet och det utnyttjar Elfsborg när de överbelastar där", säger Henriksson

12. Mål! 1-0 Elfsborg. Elfsborg anfaller fint längs vänsterkanten och Klarström slår ett inlägg som Lasse Nilsson når högst på och knoppar in. "Logiskt. Elfsborg har inlett bäst. Bra inlägg från Klarström", säger Henriksson

9. Elfsborg har tagit tag i spelet och är spelförande. Anders Svensson har skjutit två missriktade skott på kort tid.  

5. Matchens första avslut blir hemmalagets. Elm slår ett inlägg som till slut dimper ner hos Anders Svensson, som drar till på volley. Inga problem för Berisha.

"Bra start av båda lagen, det är två lag som möttes för en vecka sedan och det märks. Det känns som att lagen vet vad som väntar", säger Henriksson.

1. Matchen är igång.

Så startar lagen:
Elfsborg:
Ellegaard
J. Larsson - Jönsson - Mobaeck - Klarström
Ishizaki - Rohdén - Svensson - Claesson
Elm - L. Nilsson

Kalmar:
Berisha
Nouri - Arajuuri - Djordjevic - Skjelvik
Hallberg - Fagercranz - Israelsson - Mendes
Mc Donald - Söderqvist

Mikael Widerberg
mikael.widerberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.