FOTO: LEWIS WHYLD
Inför OS-2012

Värmebölja i London sista dagarna före OS

2:52 min

Lång och rejäl värmebölja. OS-facklan uppe på ett kabintak i pariserhjulet London Eye. Och svenskar som checkar ut från OS-byn. Det är några noteringar härifrån från London, söndag eftermiddag.

Först det hetaste, det är stort i media här och mäktigt i idrottsvärlden att det stora sportlandet Storbritannien idag får sin första vinnare genom alla tider i klassiska cykelloppet Tour de France, Bradley Wiggins.

Redan innan han idag med champagneglas i hand kommer att rulla in i mål på Champs Elysées, är han förstasidesstoff – och Radiosporten gör i Sportextra ett besök på den lilla cykelvelodrom i södra London, Herne Hill, där Wiggins som tolvåring satte igång att träna.

Hett är det också i luften. Alltmer hett. På söndagen är det +23 som mest, men i morgon +27 grader, enligt Met Office, britternas eget SMHI.

På tisdag blir det +28 grader för dem som är här och förbereder sig. Och: också på onsdag +28.

Det är något för fotbollsdamerna att tänka på, de som har sin OS-premiär just på onsdag kväll. Men till avspark senare på kvällen blir det ju förstås svalare.

Sedan minskar värmen med några grader till på torsdag – och det lär bli mer måttfull värme också på fredag, själva invigningsdagen. Då står ju OS-elden för ”hettan”.

Apropå elden, känner ni till det magnika pariserhjulet vid Themsen, London Eye, med sina kabiner fyllda av folk som beundrar London-vyerna?

På taket till en sådan kabin fanns på söndagsmorgonen OS-facklan, buren av den 16-åriga engelska tjej som i vintras med sin pappa åkte till skidor till Sydpolen, och som då blev den yngsta i historien som på egen hand tagit sig till planetens sydligaste punkt. Amelia Hempleman-Adams stod där med facklan, men hon hade säkerhetsräcken runt om sig, så det var inte tal om nån vådlig balansakt.

17 år ung är Sveriges OS-gymnast Jonna Adlerteg. På lördagen checkade hon in i OS-byn som en av dom allra första svenskarna. Idag söndag kom bågskytten Christine Bjerendahl, samtidigt som Sveriges gevärs- och pistolskyttar checkade ut och åkte hem!

Jodå, men det var helt enligt planerna. De har varit i London på förläger i fem dagar, bott i OS-byn men får nu tre-fyra dagar hemma innan de kommer hit på riktigt.

Bengt Skött, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista