OS-profilen: Bradley Wiggins

5:56 min

OS-landet Storbritannien gick igår helt i spinn över sin förste vinnare i klassikern Tour de France. Idag är rubrikerna enorma. Radiosporten har besökt den lilla banan där Bradley Wiggins formades.

– Det finns enstaka ögonblick i idrotten som etsar sig fast, säger en rusig BBC-reporter i Paris. Ögonblick som gör att man absolut kommer att minnas exakt var man var när det hände. Det här är ett sånt.

Storbritannien kokade igår, och sjuder ännu idag, av glädje kring Wiggins seger i Paris. Detta är så stort att Radiosporten på söndagen begav sig till platsen där idag 32-årige Bradley Wiggins började träna – som tolvåring.

Det handlar om lilla, slitna Herne Hill Velodrome i Londons sydliga utkanter, nu i alla fall hjälpligt upprustad. Där hittar vi en äldre man, också han fullt klädd i tajt cykeldräkt. Just idag är det en regional tävling där, för bancyklister i alla åldrar.

– Bradley var ”skinny”, liten och tunn, minns Nigel Wood. Vi träffades igen när han kom hit som världsmästare för fyra år sedan. Och han var så jordnära.

Före segern i Tour de France har Wiggins en lysande karriär som bancyklist, i velodrom, med VM-guld och tre OS-guld i den tävlingsformen.

– Oj vad jag blir inspirerad av att se en cyklist som tränat just här bli så bra, säger 13-åriga Charlotte Cole-Hussain, kanske en framtida stjärna.

Hon berättar om hur Wiggins kämpar och argumenterar mot bruk av dopningssubstanser, och hon pekar på hur fransmännen under touren kallat Wiggins för ”Le Gentleman”, efter att han bland annat fått en hel klunga att stanna upp när en segeraspirant, Cadel Evans, oturligt fick punktering.

Här i England ser många Wiggins som en modern ”mod”, en anhängare av livsstilen som bland andra rockgruppen The Who gav liv till. Han har själv mörka, stora polisonger och vill efterlikna The Whos legendar John Entwistle.

Det är hjärtevärmande att på Herne Hill Velodrome se hur alla som deltagit i den lilla regionala tävlingen efteråt samlas vid ett tält där en stor TV satts upp. På banan där Wiggins tränade som barn jublar nu nästa generation när de ser hans målgång på Champs Elysée – som vinnare av den mer än hundraåriga klassikern Tour de France.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se