1 av 3
Olympiastadion i London. Foto: Bengt Skött
2 av 3
OS-broschyr. Foto: Bengt Skött
3 av 3
OS-bloggen

Äkta känsla viktigare än superhäftiga fasader

Olympiastadion här slår absolut inte Fågelboet i Peking. Och Olympic Park är som ödsliga landningsbanor på en flygplats jämfört med Sydney eller Aten.

Ja, London kommer att vinna med sitt innehåll snarare än en fenomenal yttre form. Den äkta idrottsliga känslan besegrar utanpåverket.

Det är min personliga föraning, med minnen från sommar-OS-bevakningarna även i Peking. Och Aten. Och Sydney. Och även från orten som jag tycker förlorar i alla avseenden: Atlanta.

Vi promenerade nyss i Olympic Park – och jag sitter nu och småkikar i en OS-bok på bilder från de övriga arenorna, där mina sköna kolleger och jag ska försöka förmedla dramatiken med start på fredag (ja det tjuvstartar ju redan på onsdag!). Beachvolley, simning, skytte, brottning….

Triathlon i Hyde Park, ridsporten i Greenwich, tennisen i Wimbledon… Jo, det kommer att ge otroliga scenografier!

Men parken, nej nej, det finns ingen riktig parkkänsla…! Ingen täthet mellan en mängd arenor som hos pionjären i fråga om underbar OS-park-atmosfär, Sydney. Man behöver kikare för att se velodromen från friidrottsarenan. Och förutom Olympiastadion och simarenan finns….

Nja, inte just mycket mer. Där.Olympiastadion ger ett tunt, färglöst och gammalmodigt intryck i dagsljus. Här finns inte storleken (som när 110 000 åskådare lyfte Cathy Freeman i Sydney). Här finns inte superarkitekturen (den undersköna vita bågen i Aten, eller väven av fågelbo-strån i Peking).

Men vänta bara! I kvällsljus växer en väldigt speciell glöd fram – och som sagt, när OS kommer till landet som är själva vaggan för så många idrotter är det innehållet, glädjen, traditionerna, det strålande arrangemanget, och självklart prestationer av världsklass som blir det vi minns. Och som vi minns med större kraft??

Bengt Skött, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista