Inför OS

OS-muslimer får vänta med ramadan

Undantag från fastemånaden ramadan. Och Iran deklarerar en vänlig hållning till ärkefienden Israel under OS. Det är ett par internationella nyheter inför OS-starten.

Ett stort dilemma har tornat upp sig för en mängd idrottare i London-OS eftersom den muslimska fastemånaden ramadan för första gången sen 1980 infaller just när det ska OS-tävlas.

Det innebär ju förbud att bland annat äta och dricka från gryning till sen kväll.

Men nu har i alla fall det högsta muslimska rådet i Malaysia sagt att landets elva muslimska olympier får vänta till efter OS med sin ramadan. De har en uppgift att utföra, och det strider inte mot koranen, enligt motiveringen.

204 nationer håller just nu som bäst på att samlas i OS-byn.

Iran har nu deklarerat att det inte kommer att bli några avhopp i OS från matcher mot Israel, som ju är en tydlig antagonist i storpolitiken.

Det hände i både Aten- och Peking-OS att vissa av dom iranska deltagarna helt sonika bojkottade matcher mot israeler.

Men generalsekreteraren för Irans olympiska kommitté har i ett uttalande sagt att ”vi kommer att vara trogna idrottens sanna värden”.

Bengt Skött, London
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista