1 av 2
Foto: Maja Suslin/Scanpix
2 av 2
Foto: Maja Suslin/Scanpix

Dennerbys svåra val inför OS

2:38 min

En är bättre defensivt och den andra är spelskickligare, enligt Thomas Dennerby. Kampen handlar om högerbacksplatsen när Sverige OS-startar mot Sydafrika.

OS tjuvstartar när Sverige inleder mot Sydafrika i fotbollsturneringen. Den svenska startelvan är klar, förutom högerbacksplatsen.

Annica Svensson eller Lina Nilsson har helt olika kvaliteter, enligt förbundskapten Thomas Dennerby.

– Ser man till det defensiva spelet är Annica den bättre spelaren. Så förväntar sig en match med mer fasta situationer och mer inläggsspel så är hon en spelare för den, säger Dennerby

– Lina är en offensivt spelsklickligare spelare som dessutom har utvecklat sitt försvarsspel. Det har också märkts i en mot en-situation så även defensivt är hon på en nivå där hon börjar närma sig Annica.

Annica Svensson var ordinarie högerback i det lag som tog VM-brons i fjol. En plats som alltså inte längre är säker.

– Både Lina och jag är i bra form och jag har inte fått några indikationer om vem som ska starta. Men jag hoppas självklart att det är jag, säger Tyresö-backen.

Men tongångarna mellan backarna är god, och konkurrenssituationens positiva sidor väger över enligt Annica Svensson.

– Jag tycker bara det är positivt. Då måste jag höja mig på alla träningar och i matcherna. Men en del av mig vill självklart ha trygghet, men jag tycker att det är bra att jag har någon att konkurrera med för då höjer jag mig själv, säger Svensson.

Inför OS så har Lina Nilsson fått nittio minuter mot Japan medan de delade på halvlekarna i genrepet mot Storbrittanien.

–  Vi har kommit hit med 22 bra spelare och det är konkurrens på varje plats. Det är bara kul att ha konkurrens, det sporrar en att göra sitt yttersta, säger Nilsson.

Sverige spelar mot Sydafrika på onsdagen klockan 20.45 och matchen kan höras i sin helhet i P4. 

Elof Hellström
elof.hellstrom@sr.se

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista