Foto: Tobias Röstlund /Scanpix.

Solig altan dominerar i svenskarnas OS-by

5:39 min

Radiosportens Bengt Skött tog sig en tur i den blågula delen av Olympic park.

Tre av handbollsdamerna njuter i solskenet, och bågskytten Christine Bjerendal hejar glatt när Radiosporten går på husesyn i Sveriges del av OS-byn intill Olympic park.

– Det är jättebra standard på rummen. Här är det korta avstånd när man vill röra sig runt, till exempel bort till en fantastisk matsal, säger handbollsprofilen Johanna Ahlm.

– Det är egentligen mer spartanskt och trångt än det brukar vara, sängarna räcker precis till dem som ska tävla och deras ledare. Men oj vad alla trivs, säger den svenske överledaren Stefan Lindeberg, som redan varit i byn i två veckor.

– Det är otroligt bra med vardagsrum in mot en innergård. Vi har ställt ut möbler, lite ”leksaker” och satt upp ett yttertält för att öka på de gemensamma utrymmena.

Nytt i London är att små kiosker satts upp i olika gathörn, där det är lätt att hitta de två –tre mellanmål olympierna behöver, med mackor, frukt, drycker och annat. Och det är självklart helt gratis.

– I matsalen är det ett underbart vimmel. Den internationella känslan är helt fantastisk. Det är egentligen hjärtat i OS-byn på många sätt, säger Stefan Lindeberg.

– Vi bor väldigt nära både Norge och Danmark. Kolla där borta, så ser du deras flaggor! säger Johanna Ahlm. Frankrikes hus ser vi på väg till matsalen. Dem ska vi ju också möta…

Ahlm vill nu komma in i matchbubblan alltmer för varje dag fram till första matchen på lördag mot Danmark.

Bengt Skött, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista