Foto: Abdeljalil Bounhar/Scanpix.
friidrott

Wada bekräftar - Selsouli fast i dopningstest

0:49 min

Nu bekräftar Wada att den marockanska 1500 meterslöparen Mariem Alaoui Selsouli missar OS i London på grund av hon har testats positivt för ett förbjudet, vätskedrivet ämne.

Selsouli vann silver på inomhus-VM i år och har redan blivit avstängd en gång för dopning. Nu riskerar hon att bli avstängd på livstid.

Det var ett test som togs 6 juli i år som visade att Selsouli hade ämnet i blodet, sa en talesman från internationella friidrottskommittén. Selsouli sa nej till att göra ett B-prov.

Ytterligare sex friidrottare av god klass har stängts av för att deras så kallade "biologiska pass" visat alltför stora, omotiverade förändringar i blodvärden, en relativt ny metod i antidopningskampen.

Det gäller en manlig idrottare, Abderrahim Goumri från Marocko, samt fem kvinnliga, ryskorna Svetlana Kljuka, Nailija Julamanova och Jevgenina Zinurova, turkiskan Meryem Erdogan och grekiskan Iríni Kokkinaríou.

Spelen i London kommer att bli det OS där flest idrottare hittills dopningstestas. Det meddelade idag Wada, den globala antidopningsbyrån.

Bengt Skött
London
bengt.skott@sverigesradio.se

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista