Bilder : Scanpix. Montage: Sveriges Radio

Radiosporten tippar på svenskt medaljregn

Radiosportens egen OS-trupp på plats i London tippar hur många medaljer Sverige får med sig hem.

I sommar-OS i Peking 2008 tog Sverige fem medaljer. SOK:s mål i årets OS är att ta fler medaljer än så.

I OS i Peking 2008 tog Emma Johansson och Gustav Larsson silver i linjelopp respektive tempolopp i cykel, Jerringprisvinnaren Rolf-Göran Bengtsson tog silver hoppning i ridsport och Simon Aspelin och Thomas Johansson tog även de silver – i tennisdubbel. Och Anders Ekström och Fredrik Löf knep ett brons i starbåt i segling.

Enligt Radiosportens egen OS-trupp kommer Sverige att kamma hem minst sex medaljer i OS 2012. Och de kommer bland annat att komma i simning, kanot, ridsport, brottning, cykel och rodd.

Radiosportens Robert Tennisberg är på plats i London under OS, och han är ännu mer optimistisk och tror att Sverige tar elva medaljer.

– Elva! Ja, det är säkert alldeles för optimistiskt. Men varför inte? Guld till Sjöström på 100 m fjärilssim och Anna Laurell i boxning. Silver till brottaren Jimmy Lidberg, Anders Gustafsson i kanot, Therese Alshammar på 50 m frisim och Patrik Kittel i dressyr. Brons till brottarna Sofia Mattsson och Henna Johansson, Lassi Karonen i rodd, Marcus Nyman i judo och Emma Johansson i linjeloppet på cykel, säger han.

Och även reporter Bengt Skött är optimistiskt lagd. Han tippar på inte mindre än tolv medaljer för den svenska truppen.

– Först fick jag det till 14, men optimismen måste svalkas med lite mer realism. Men en tangering av Moskva, av Barcelona och av Sydney är inte helt fel. Mest tack vare rodd, simning och ridsport, säger han.

Sofia Forell
sofia.forell@sverigesradio.se

Radiosporten tippar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista