Fotboll

Experten: "Positivt överraskad"

4:13 min

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson om den svenska OS-premiären.

– Det var en perfekt öppningsmatch för det svenska laget, men vi ska inte sväva bort för Sydafrika är nog det svagaste laget i turneringen. Men jag tycker att Sverige gjorde vad man kunde begära av dem och lite därtill. Framför allt var jag positivt överraskad och väldigt nöjd med att det svenska laget tog tag i taktpinnen från den första minuten, och visade att man var det bättre laget.

Redan innan det första målet hade Sverige tre ramträffar och var nära att ta ledningen flera gånger.

– Den första kvarten skapade man flera målchanser och det kunde ha stått 3-0 redan då. Sverige var konstant i anfall i inledningen,  men sen fanns det perioder i matchen då man slog av lite på takten och försvarade sig lite längre ner i banan. Men det är naturligt, man orkar inte spela på det där offensiva sättet i 90 minuter.

Inför matchen var det två positioner som var öppna, Annica Svensson eller Lina Nilsson på högerbacken och Kosovare Asllani eller Marie Hammarström på en av mittfältspositionerna.

Nu var det Lina Nilsson och Marie Hammarström som spelade, var det rätt med facit i hand?
– Ja när det blev en seger för Sverige kan man inte säga så mycket annat. Och jag tycker att både Nilsson och Hammarström var klart godkända. Dennerby visade bra fingertoppkänsla och tog ut rätt spelare, och jag är helt säker på att de kommer att få spela från start i nästa match mot Japan.

Lotta Schelin gjorde två mål i matchen.

– Skönt att hon fick loss målskyttet, det är viktigt för det svenska laget. Hon är vår självklara stjärnspelare, hon måste lyckas och hon måste göra mål för att Sverige ska ta medalj i OS.

David Sauter
david.sauter@sverigesradio.se

Sofia Forell
sofia.forell@sverigesradio.se