Foto: Timo Jaakonaho / Scanpix.
Dopning

Privat bolag ska göra London-OS dopningsfritt

8:45 min

Dopningskontrollerna i London-OS kommer bli de strängaste hittills, lovar arrangörerna. Till hjälp har de ett antidopningslaboratorium stort som sju tennisbanor.

Studio Ett, P1,

Arrangörerna säger att OS i London ska bli det renaste någonsin. Studio Etts Mona Hambraeus träffade Bo Berglund, chefsläkare på Sveriges olympiska kommitté. 

– En svensk OS-deltagare har testats både hemma och via specialidrottsförbunden, berättar han.

– Man kommer att testa folk dels under själva tävlingarna, alla medaljörer brukar man testa. Sen tillkommer det tester i OS-byn och på träningsanläggningar.

För första gången är ett privat bolag inblandat i dopningstesterna runt OS. Läkemedelsbolaget Glaxo Smith-Kline tillhandahåller det toppmoderna antidopningslaboratoriet norr om London.

Det är stort som sju tennisbanor och innehåller all den senaste tekniken.

– Över 6000 prover ska analyseras under spelen. Det kräver att personalen jobbar 24 timmar om dygnet, säger GSK:s Kerry O'Callaghan.

– Enormt många analyser ska hinnas med, och varje prov ska testas mot över 240 förbjudna substanser. Tekniken som används är hyperkänslig, och gör att man kan detektera även mycket låga nivåer.

Men det som kallas för gendopning har man inga tester för. Gendopning handlar om att förändra arvsmassan så att kroppen själv producerar ämnen som ger större muskelmassa eller bättre uthållighet.

Potentiellt effektivt och attraktivt för idrottare eftersom den här sortens dopning är mycket svår att upptäcka, säger Steve Harridge, professor i fysiologi vid King's Collage i London.

Samtidigt anser professor Harridge att det är högst osannolikt att någon idrottare idag skulle använda sig av gendopning. Tekniken är än så länge riskfylld, och för dåligt utvecklad.

Mona Hambraeus
mona.hambraeu@sr.se

Lovisa Giertta
lovisa.giertta@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista