Formel 1 blogg

"Komplott för hårt - men underligt är det"

Bröt Lewis Hamilton mot reglerna när han körde om Vettel i Tyskland? Inget förbjuder honom att köra om när han är ett varv efter. Men enligt ögonvittnen visades blå flagg efter omkörningen vilket betyder att Lewis skall släppa förbi bilen bakom.

Gjorde han inte.

Säger att han körde om för att inte ligga i vägen för Button som låg bakom. Kritikerna säger att Lewis kunde ju köra åt sidan och släppa förbi stallkompisen. Dessutom fick han ett meddelande via radion efter han kört om Sebastian att Jenson var två sekunder efter och att han inte skulle blockera.

Kan också tolkas som att köra långsamt, stoppa Vettel så att Jenson kom ifatt. Vilket han gjorde. Underligt är också att Lewis vid den här tidpunkten körde loppets snabbast varv men bröt lite senare.

Teamet sa att anledningen var följdskador från den lätta sammanstötningen på första varvet. Kanske snarare för att man visste att han skulle få ett straff får att ha struntat i flaggan och hade ingen chans att få poäng. Dessutom hade han ju gjort vad han skulle för att hjälpa Button.

Till och med tävlingsledaren Charlie Whiting tyckte att Sebs straff var för hårt.

Finns till och med dem som börjar undra om Fia försöker stoppa Red Bull och deras förare.

Komplott är kanske ett litet för hårt ord men underligt är det.

I Barcelona fick Seb ett straff, köra genom depån, för att DRS systemet aktiverade sig själv under gul flagg. Samma sak hände Michael Schumacher i Valencia. Inget straff och tysken blev trea. Var väl de rubriker som Fia ville ha.

Lewis Hamilton körde om Nico Rosberg utanför banan i Bahrain. Inget straff. Seb gjorde samma i Hockenheim. 20 sekunders tidstillägg.

Red Bulls motorsportschef Helmut Marko undrade också varför domarna inte som vanligt skickade ett mail och med ordern att Seb skulle släppa förbi Jenson. Då hade man också lytt.

Seb och Lewis har aldrig varit vänner. Tysken kallar Lewis lite dum och han i sin tur kallar Seb för omogen.

Att införa en regel som förbjuder att köra om och upp till samma varv som ledaren är helt absurt och ingen fodrar det.

Seb säger att om en förare vill köra snabbt och är ett varv efter och inte har en chans att vinna loppet då skall han koppla in vänligt bondförnuft. För det behövs ingen regel.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista