FOTO: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
rodd

Frida Svensson: "Bra vibbar och positiva minnen"

9:28 min

Frida Svensson vann VM-guld för mindre än 2 år sedan. Nu är hon en av medaljkandidaterna i roddens singelsculler.

– Jag blir nästan lite rörd när jag hör det, att det finns sådana förväntningar och förhoppningar på mig, men i mina mörkaste stunder känns det ganska stressat, säger hon till Radiosporten.

På vilket sätt?

– Att få ett sådant betyg kan ju förknippas med ett krav och jag gör ju inte det här för någon annan än mig själv.

Frida Svensson från Falkenberg gör sitt tredje OS. Hon var åtta i OS-debuten i Aten 2004 och sjua i Peking 2008. En sjätteplats eller bättre skulle betyda hennes första OS-final.

– SOK har ju som mål att vi ska nå final. Det är ett uttalat mål.

Väl där är 30-åringen med och slåss om medaljerna, även om det är svårt att veta var hon står. VM-guld på Nya Zeeland 2010, men bara VM-femma i fjol.

I hennes enda världscuptävling i år slutade hon fyra. Det var premiären. I andra tävlingen var hon förkyld och den tredje avstod hon.

Här, vid Dorney Lake, vann Frida Svensson sin första VM-medalj när hon tog hem bronset 2006.

– Se den här arenan igen, det ger bra vibbar och positiva minnen. Sen vinner man ju inte OS-guld på det – tyvärr.

Bland konkurrenterna och favoriterna finns

*Vitryska veteranen, 40-åriga Ekaterina Karsten, som gör sitt femte OS och tagit medalj i sina fyra tidigare. Dessutom sex VM-guld och ytterligare en rad VM-medaljer.

*Regerande världsmästaren från Tjeckien; Miroslava Knapkkova – som Frida Svensson har ett extra gott öga till ”Jag gillar henne, hon är mysig. Jag unnar henne, ska jag förlora guldet kan hon få det.”

*Nyzeeländskan Emma Twigg, bronsmedaljör vid de två senaste världsmästerskapen

Frida Svensson inleder OS med kvalet i singelsculler under lördagen. Kvartsfinalen är på tisdag, semifinal på torsdag och final nästa lördag.

I Singelsculler är det en roddare i varje båt, varje roddare har två åror och loppen är 2000 meter långa och tar ca 7,5 minuter.

Linn Nenzén
linn.nenzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista