orientering

Alexandersson bommade segern

Svenska Tove Alexandersson ledde inför den sista etappen av O-ringen, men ryska Tatjana Ryabkina tog sig förbi och vann.  

Ryskan knep segerchecken på 75 000 kronor.

– Bommade åttan och såg att hon tog kontrollen före mig, sade Alexandersson.

Junioren som springer för Stora Tuna, Borlänge, vann O-ringen förra året, och ahde ett förspråk på drygt en och en halv minut till tvåan Ryabkina när hon började på den över tio kilometer långa avslutningsetappen.

Men efter ett par missar i början fick ryskan kontakt i skogen.

– Såg att Tove sprang för långt vid åttans sten. Efter det har jag inte sett till henne, sade Ryabkina, som bor i Moskva men tävlar för Stockholmsklubben Hellas.

I VM veckan före O-ringen tog hon brons på medeldistans - placeringen efter Tove Alexandersson.

Vägvalet på den långa sträckan mot kontroll tolv avgjorde duellen definitivt. Där valde Ryabkina att springa en stor omväg åt vänster men drygade ut ledningen med flera minuter till Alexandersson, som valde att springa en kortare men långsammare väg.

– Där dog jag totalt. Såg att hon sprang åt vänster och tänkte att min enda chans var att ta ett annat vägval, men jag var helt slut, sade Stora Tunas 19-åring.

Trots en grov bom på den femte kontrollen lyckades en sliten Helena Jansson ta tredjeplatsen, nio sekunder före danskan Maja Alm.

– Det känns som en seger. Var helt säker på att jag var uträknad efter den hysteriska bommen, sade Jansson, som hade sällskap med Alm ända tills danskan valde ett sämre vägval mot den 13:e kontrollen.

En jättemiss på samma kontroll som Helena Jansson förstörde dagen för Annika Billstam. Efter två raka etappsegrar blev Billstam nu slagen av Ryabkina med över 13 minuter på etappen och slutade på sjunde plats totalt.

Världsmästaren Olav Lundanes, Halden SK, vann herrarnas långdistans och har varit jämn under hela O-Ringenveckan.

På sprinten vann hann tre av de fyra första etapperna och slutade nia, hans sämsta placering.

Långdistansen var 13,7 kilometer och gick i hård terräng och med svåra vägval passade norrmannen.

När Lundanes gjorde ett misstag till den åttonde kontrollen var närmast jagande svenske Gustav Bergman, men han var fem minuter bakom och kunde aldrig hota.

– Det har varit ett väldigt fint O-Ringen och riktigt kul att springa, säger Olav Lundanes som aldrig tidigare har vunnit orienteringsklassikern.

Segermarginalen blev till slut 5.19 före den svenske landslagslöparen Gustav Bergman, OK Ravinen, som även han har gjort ett imponerande stabilt O-Ringen.

Han kunde ohotad springa i mål som tvåa och bästa svensk i O-Ringen.

– Jag hade inte alls kroppen med mig idag och kände att det här blir en kamp för att försvara andraplatsen. Varje gång det har knakat till har jag kollat bakåt, säger Gustav Bergman, som är riktigt nöjd med andraplatsen.

Det blev en spurtuppgörelse om tredjeplatsen där danske Sören Bobach som tävlar för norska Halden SK var sekunderna före Filip Dahlgren, IFK Lidingö.

H21 elit
1. Olav Lundanes Halden SK
2. Gustav Bergman OK Ravinen +5.19
3. Sören Bobach Halden SK +12.33
4. Filip Dahlgren IFK Lidingö +12.34
5. Olle Boström Järla Orientering +13.06

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se