Foto: AP Photo/Susan Walsh

Hockeyligan: "Fantastiskt att få hit profilerna"

2:10 min

Ägarna och spelarfacket i Nordamerika förhandar för fullt. Om de inte skulle komma överrens så kan det precis som 2004/2005 bli stjärnspäckat i Elitserien.

Mitt i OS-yran pågår örhandlingar i Nordamerika mellan ägarna i NHL och spelarfacket kring det nya NHL-avtalet, som ska börja gälla när det gamla kontraktet går ut den 15:e september.

I veckan har NHL och de fackliga företrädarna från NHLPA åter igen suttit ner vid förhandlingsbordet, detta för sjätte veckan i rad.

För två veckor sedan la NHL fram sitt första förslag till ett nytt avtal med ett bud. Som bland annat skulle innebära minskade löner för spelarna, längre rookiekontrakt och begränsade kontraktslängder för att undvika så kallade fuskkontrakt.

Nu ligger bollen hos spelarfacket att svara eller lämna ett motbud. Och redan nu följer den svenska hockeyligan här hemma förhandlingarna på andra sidan Atlanten.

Jörgen Lindgren är vd för den svenska hockeyligan. 

–  Det är klart vi följer dem, nu är det ganska tidigt i processen eftersom de ganska nyligen har startat, men det är klart vi följer det för att se vilken utveckling det blir på det, säger han.

Om ägarna och spelarfacket inte kommer överens så finns möjligheten för en lockout, precis som säsongen 2004-2005.

Än har inte den svenska Hockeyligan tagit ställning till hur i så fall det blir med NHL-spelare i Elitserien, utan det kommer att diskuteras på ett möte med alla Elitserieklubbar i slutet av augusti.

Och hur det än blir med den saken så finns det både för- och nackdelar. 

– Tittar vi på hur det var senast när det var ett år så är det fantastiskt att få hit de profilerna. Samtidigt så är nästan alla lag klara med sina laguppställningar så jag tror att det funderas en hel del bland klubbarna och det är det vi ska sätta oss ner i augusti och prata ihop oss om för att någonstans hitta en riktning som är gemensam för alla klubbarna, säger Jörgen Lindgren.

Förhandlingarna mellan NHL och NHLPA är planerade att fortsätta på måndag i New York, för sjunde veckan i rad.

NHL drar igång i oktober, om ägarna och spelarna kommer överens.

Martin Svensson
martin.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista