OS

OS-området tvingar fattiga att flytta

När pengar pumpas in i fattiga områden förändras förutsättningarna för dem som bor där.

Ofattbara 11 miljarder kronor har OS-arrangörerna lagt ner för att möjliggöra spelen 2012.

Att det har blivit så dyrt, beror bland annat på att hela Olympiaparken med friidrottsstadion, simhallen, cykelvelodromen samt basket- och handbollsarenan har byggts nya. Tidigare låg här nedgångna bostäder, fabriker och kontorslokaler.

Tiotusentals människor har fått flytta, liksom drygt 200 företag med över 5 000 anställda.

Under den industriella revolutionen på 1800- och 1900-talet var stadsdelen Stratford välmående. Här byggdes fartyg och framför allt Storbritanniens rullande järnvägsmateriel.

Men i takt med att den industriella eran dog, försvann jobben från Stratford och området blev allt mer förslummat. Nu hoppas de som fixat OS till London att spelen ska sätta fart på området runt omkring.

Det gör också Remi, som bor i området: 

– Jag var väldigt entusiastisk när det blev klart att spelen skulle äga rum här. Det har givit många invånare möjligheter till sysselsättning. Och ärligt talat hindrat många att hitta på dumheter, säger Remi till Radiosporten.

Men det finns också kritiska röster som säger att spelen bara kommer att skapa ytterligare en enklav för rika runt OS-området i Stratford.

Ungefär som Canary Wharf som skapades vid de gamla dockområdena vid Themsen några kilometer ifrån Stratford.

Grace Waweru har bott i Stratford i mer än 20 år, men nu är hon rädd att hon och många ska tvingas flytta:

– Nu vill de att människor som bott här i över 50 år ska flytta till andra områden, så att de rika kan flytta hit. Det känns inte alls bra, hur kunde det bli så, undrar Grace Waweru.

I Stratford har många billiga bostäder rivits för att ge plats för arenorna, och de nybyggda lägenheter som under spelen är bostad åt de aktiva... Ja, de lär bli allt för dyra för Stratfords nuvarande invånare.

Qatariska intressen har redan köpt hälften för att hyra ut till marknadsvärdet.

I Stratford är nästan varannan invånare arbetslös och går de till det gigantiska köpcentret som byggts intill OS-området, så blir nog det mest för att kolla i skyltfönstren.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se