1 av 2
2 av 2
Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Gymnastik

Jonna Adlerteg – erfaren ung debutant

2:21 min

Hon är OS-debutant och den svenska truppens yngsta deltagare. Men den 17-åriga gymnasten Jonna Adlerteg överväldigas inte av de olympiska spelens storhet.

– Det är ju annorlunda jämfört med EM och VM, men jag har varit på två ungdoms-OS och det är ganska likt så jag har kunnat förbereda mig bra och det känns bra.

Vid senaste ungdoms-OS, i Singapore för 2 år sedan, bärgade Jonna Adlerteg bronset i barr och slutade 10:a i mångkampen. Men skulle hon bli en av de 24 som tar sig till OS-final i mångkamp – alltså en sammanräkning av de fyra redskapen – vore det en sensation. På VM i fjol var hon 64:a. Än svårare är det att nå final i ett enskilt redskap. Dit når bara de 8 främsta.

Hon är i London för att se och lära, men har inga problem att tagga till för det.

– Nej, det är ju ett OS. Och även på tävlingar där jag egentligen har som mål att ta mig till final så brukar jag inte tänka på det som motivation, utan min motivation är alltid att göra en bra serie och en bra tävling.

Delta i London handlar inte bara om att ge Adlerteg erfarenhet inför framtiden, utan också om att skapa sig ett namn bland de domare som bedömer gymnasterna och på så sätt styr resultaten.

– Det betyder väldigt mycket, eftersom det är en bedömningssport. Ju kändare man är, desto fler domare känner igen en och vet vad man kan och då kan poängen höjas.
Det låter ju inte helt rättvist…

– Nej, men det är så det är. Det domarna tycker spelar stor roll.

När Adlerteg vann brons i barr på ungdoms-OS gick guldet i barr – och mångkamp – till ryskan Viktoria Komova, som även vann VM-guld i barr i fjol och som finns med i det ryska lag som utmanar om guldet i lagtävlingen, tillsammans med regerande olympiska mästarna Kina, silverlaget från Peking – USA – och Rumänien.

Sverige har inget helt lag utan bara Adlerteg, som tävlar individuellt i kvalet i artistisk gymnastik, med start söndag förmiddag.


Linn Nenzén

linn.nenzen@sr.se

Personliga rekord

Mångkamp (juli 2012) 54,40
Hopp: 13,550 (2011)
Barr: 14,650 (2012)
Bom: 13,450 (2011)
Fristående: 13,450 (2011)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista