1 av 3
2 av 3
3 av 3

Sanningen bakom #flipflopgate

Stöldförsök, en utfrågande förbundskapten och japanska fotografer i hälarna. På allmän begäran kommer här en redogörelse för mina dagar kring det svenska men framför allt japanska fotbollslandslaget i Coventry.

Det hela började för två dagar sen. Sverige och Japans fotbollslandslag tränade på samma fält vid universitetet utanför Coventry och jag passade på att intervjua spelare från båda lagen. Till historien hör att jag efter skoproblem med svettiga och ömmande fötter hade akutinvisterat i ett par halvsöta flipflops.

Efter Japans träning hörde jag plötsligt "OOO iii" följt av "I WAAANT" och en pekande hand som letade sig in i mitt synfält. Mittfältsstjärnan Kawasumi hade spanat in mina nya fotbeklädnader och var bestämd - hon skulle bara ha dem. När hon varken lyckades sno åt sig eller böna och be om dojjorna erbjöd hon desperat sina fotbollsskor i utbyte. Detta för ett par sandaletter (heter det så?) som kostat mig dem pund. Men jag var benhård och ångrar mig kanske lite nu. Framför allt efter bannor av Caroline Seger som gärna hade sett Kawasumi springa runt i flipflops.

I går, dagen före match, tiggde jag till mig en intervju med förbundskapten Norio Sasaki som var lite trött på att besvara frågor. "Only one more question" sa jag säkert tre gånger om, innan han avbröt mig (på engelska, resten av snacket tolkade lagets presskvinna) "Now I have one question for you" sa han och pekade på min ena tatuering.

"Why cassette?" undrade han och hävdade att jag är för ung för kasettbandseran. I helskotta heller känner jag - blandband forever, och så försökte jag förklara med "I love music".

I dag satt jag i lugn och ro och förberedde mig inför matchen när en japansk journalist närmade sig och stack fram sin mobiltelefon för att visa en bild på framsidan av en japansk morgontidning. Där står jag och Sasaki i förgrunden. "500 000 readers saw you this morning".

Susanna Andrén
susanna.andren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista