Stoppa intervjun! Det gäller att inte börja med flummiga frågor. Foto: Paul Zyra/SR

Fråga eller inte fråga - det är frågan

Ni som tyckte att de svenska simmerskorna var en aning långsamma i lördagens försök — då skulle ni sett speeden de satte upp efter loppet! Klart medaljmässigt.

Jag vet, för jag var intervjureporter i katakomberna som ligger bredvid simbassängen. Där trängdes vi, intervjusluskarna från alla världens media (även de som tror att det heter all media på god svenska).

Efter sina lopp kom så simmarna, och de hade mer bråttom att simma av sig och sedan duscha, än att prata med Radiosporten. Fast jag har förståelse för att Sarah Sjöström prioriterar. I valet mellan en medalj och en radiointervju, så vore allt annat än det första tjänstefel.

Skulle simmarna ändå ta sig tid (som Michelle Colman och Stina Gardell, heder åt er!), så ska ni inte tro att allt är frid och fröjd för det. Nej, då har vi mikrofonhållare en knapp minut på oss innan Fan tar oss.

Fan — det är de funktionärer som har som sin enda uppgift att se till att intervjuerna inte blir för långa. Först halar de upp en gul skylt med orden Last question. Och sedan dröjer det inte länge förrän de vänder skylten så att orden Stop interview! på röd botten lyser emot en.

Det är lagom roligt att ställa intelligenta frågor med den skylten i ögonvrån. Men det finns alltid värre saker. I Peking-OS började de vifta med skylten Last question innan jag ens hunnit ställa the first question.

Ibland skola de första vara de sista, som det står i Bibeln. Men den läser kanske inte Fan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista