1 av 2
Foto: Robert Tennisberg / SR
2 av 2
Grafik: Svenska grafikbyrån
skytte - skeet

Nät bakom duvorna förbryllar Lundqvist

2:48 min

Ett bostadsområde bakom ett nät utgör bakgrunden bakom de lerduvor som bland andra Therese Lundqvist ska skjuta ner i OS på söndagen. Och det påverkar skjutkänslan rejält.

På söndagsförmiddagen, bland det första som händer den OS-dagen, sätter Therese Lundqvist igång som den första lerduveskytten av dom fyra som finns i London.

Det gäller 21-åriga OS-debutanten Therese Lundqvist från Uppsala och tävlingsformen skeet. Skyttarna flyttar sig mellan åtta olika positioner. När dom 17 deltagarna avlossat 75 skott vardera mot dom uppflygande lerduvorna kommer sex att ta sig till OS-finalen på eftermiddagen klockan 15.00.

- Vi skjuter mot ett nät som är 26 meter högt. Det är lite grönt, genomskinligt, och där bakom finns bostadshus. Det kan vara knepigt att skjuta mot den ovanliga fonden, men det avgörs mycket av hur solen ligger.

Erfarenhet spelar stor roll i lerduveskytte, men även om det blir tufft har debutanten Lundqvist en liten chans att överraska.

- Det är en mental sport, eftersom man ska göra samma sak hela tiden. Det gäller framför allt att vara cool och vänta ut duvan några ytterligare hundradelar innan man avfyrar sitt skott, säger Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista