Nederländernas damer anfaller mot Belgien i OS. Foto: Paul Zyra/SR

Vattenpolo och riktig hockey

I väntan på dagens huvuduppgift, Sverige—Tunisien i herrhandbollen, kollade expert Magnus Wislander och jag in andra sporter. Det blev en perfekt uppladdning. 

Först slank vi in i vattenpolohallen där Kroatien och Grekland skulle göra upp i bassängen. Trots att vattenpolo ju egentligen är handboll i H²O, var kroaterna märkligt nog inte överlägsna.

Handbollsexperten Wislander stönade "Men skjuuut då!" vid flera tillfällen. Detta när kroaternas motsvarighet till niometersspelare var i skottläge. I vattenpolo innebar det att spelarna trampade vatten vid femmeterslinjen.

En positiv sak tog vi väl kanske med oss till handbollen: 30-sekundersklockan. Så fort målvakten fick bollen, startade klockan och laget hade en halv minut på sig att avsluta anfallet. Inget godtycke från domarna med passivitetsvarningar som i handboll.

Nästa anhalt blev Riverside Stadium och riktig hockey, inte den isiga variant som bara vi svenskar och kanadensare tror är en världssport. 15 000 åskådare hade bänkat sig för att se Belgiens och Nederländernas damer göra upp.

Nederländerna är ju i världsklass och det var mycket riktigt mest spel mot ett mål. Det dröjde dock till slutet av första halvlek innan de orangeklädda fick hål på den belgiska nollan.

Jag satt i solen och njöt. Inga longörer som i ishockeyn här hemma. Inga långsamma böter eller powerbreaks. Och heller inget onödigt oväsen från högtalarsystemet. Desto mer stämning från publiken.

Till slut vann Nederländerna med 3—0. Men då hade jag lämnat för handbollen. Dessutom hade också riktigt Londonväder anlänt. Men jag tror banne mig att de nederländska åskådarna hade orangea paraplyer också.


Paul Zyra
paul.zyra@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista