cykel

Johansson: "Vi körde för guld"

3:06 min

Sveriges främsta medaljkandidat i cykel låg länge bra med i täten, men fick till slut nöja sig med en sjätteplats när damernas linjelopp avgjordes på söndagen.

– Det hade varit okej att inte vinna guld, men att inte ens vara med och köra om det... Nu kom jag in och spurtade om platserna som inte var medaljer, säger Emma Johansson till Radiosporten.

Den holländska storfavoriten Marianne Vos vann damernas linjelopp efter en spurtstrid. Tvåa var brittiskan Elizabeth Armitsted och trea slutade ryskan Olga Zabelinskaja.

"Hon är så fantastiskt jublande glad. Oj vad hon har kämpat och slitit för det här", utbrast Radiosportens cykelreporter Robert Tennisberg när favoriten Vos säkrade OS-guldet via en fantastisk spurt längs med paradgatan Tha Mall i centrala London.

– Hon är ju världens bästa cyklist. Hon körde riktigt starkt i dag, offensivt. Det är bara att gratulera. Jag hoppas dock slippa träffa henne på ett par timmar, säger en märkbart besviken och frusen Emma Johansson till Radiosporten.

Med knappt 3 mil kvar av de totalt 14 drabbades Johansson av problem med cykeln, men efteråt ville hon inte skylla sjätteplatsen på de incidenten.

– Cykelproblemet har inget med det här att göra. De (tätkvartetten) körde iväg tidigare än så och jag kunde inte följa när de gick. När de kom så kom de så snabbt bakifrån. Jag prövade att ställa mig upp men kände att det inte svarade riktigt, säger hon.

Emma Johanssons sjätteplats är Sveriges bästa OS-placering så här långt. Emilia Fahlin slutade på en 19:e plats.

– Vi fick slita mycket. Det var bara vi och Tyskland i stort som försökte jobba för att komma ikapp utbrytarna. Jag fick ju jobba väldigt bra sista milen hem så det var en bra genomkörare (inför tempoloppet på onsdag, Radiosportens anm.), säger Emilia Fahlin.