1 av 4
Foto: Robert Tennisberg
2 av 4
Foto: Robert Tennisberg
3 av 4
Foto: Robert Tennisberg
4 av 4
Foto: Robert Tennisberg
Simning

Lochte världens nya simkung

3:19 min

När amerikanen Ryan Lochte vann 400 meter medley på lördagkvällen detroniserade han landsmannen Michael Phelps, som ju har dominerat sporten under de två senaste olympiaderna.

Lochte, 28 år, från Rochester i New York, fick svara på minst lika många frågor om Phelps som om sig själv på presskonferensen efter loppet.

– Visst är jag överraskad att Phelps missade pallen (för första gången i en olympisk bassäng, vår anm.), men det var ett starkt startfält i övrigt. Och jag är fortfarande lite chockad över att jag vann, sade Lochte.

Ryan Lochte vann OS-guld på 200 meter ryggsim i Peking 2008, och var med i USA:s guldlag på 4x200 meter frisim både i Aten 2004 och i Peking.

Men nu tog han för första gången en skalp som ger eko i hela sim- och idrottsvärlden.

– Phelps är bara en människa som vi andra, men han är en förebild med tanke på hans enorma träning som har gett resultat. Visst är jag förvånad över att han inte tog medalj, och om jag är den störste nu får andra svara på, sade Lochte.

Michael Phelps, som tog sex guld och ett brons i Aten 2004 och hela åtta guld i Peking 2008, behöver tre medaljer till för att bli den mest medaljbeprydde idrottsmannen i OS-historien.

På söndagkvällen får han chans till revansch då lagkappen över 4x100 meter frisim avgörs. Där är USA storfavorit.

Robert Tennisberg, London

Radiosportens Robert Tennisberg på plats i London under OS 2012. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.

robert.tennisberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista