"Kan Hamilton utmana Alonso?"

Är Lewis Hamilton efter sin seger i Ungern den som kan utmana Fernando Alonso om VM-titeln?

Med nio lopp kvar att köra leder spanjoren VM-tabellen med 164 poäng. Lewis har 117. En skillnad på 47 poäng. Mellan dem ligger Mark Webber med 124 och Sebastian Vettel 122.

McLaren sa redan i England att man kommit med nya bitar. Men på grund av det dåliga vädret på Silverstone och i Hockenheim kunde man inte utvärdera dem.

Det kunde man göra i lugn och ro på Hungaroring. Och allt fungerade. Åtminstone i Lewis bil. Jenson Button var inte lika snabb.

Frågan är dock om inte McLarens spurt kommer för sent.

Det är bara nio lopp kvar att köra och de andra teamen ligger inte heller på latsidan. Alla rustar upp till sista loppet.

Vad som imponerade mest på mig var hur perfekt Lewis la upp loppet och aldrig lät sig bli stressa till att göra något fel.

Och lurade in Kimi i falsk säkerhet att han skulle kunna dra förbi.

I början av varvet lät Lewis Iceman komma ifatt. I de tre sista kurvorna som var viktiga drog han ifrån och därmed kunde Kimi inte utnyttja fördelen med DRS systemet.

I pressrummet tippade de flesta att Kimi skulle komma om. Lewis är ju inte precis känd för att vara snäll mot däcken. I det här loppet smekte han dem runt banan i 69 varv.

Börjar Red Bull bli nervösa?

Nej. Även om man tvingades ändra motormappingen. Kanske var det en nackdel i det här loppet. Seb missade i starten och hade sedan inte en chans att köra om pallen. Men klockades för snabbaste varvet. Att Mark Webber bara blev åtta berodde på att han hade lite problem med däcken. Man försökte hitta på något annorlunda med det fungerade ej. Körde dock upp sig tre platser.

Kimi mot sin stallkompis Romain Grosjean.

Tufft men helt just. Tyckte även stallchefen som sa att det är bara bra.

På väg ut från depån hade Iceman problem med systemet som begränsar hastigheten i depån och var lite långsam ut. Därför kom schweizaren ifatt men inte om.

Formel 1 tar nu semester. Innebär inte att man bommar igen tankeverksamheten. Konstruktörer-na kommer att arbeta oavsett var de befinner sig. På stranden eller hängmattan. Adrian Newey har sagt att ibland får han idéer under duschen.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista