simning

Simflopp: Sena uttagningar kan ha påverkat

5:25 min

Radiosportens simexpert Anna-Karin Kammerling tror att de sena uttagningarna kan ligga bakom de svaga svenska resultaten hittills i OS-bassängen.

På EM i ungerska Debrecen var scenariot ett helt annat. Då radades det upp svenska rekord och pallplaceringar. Nu på OS går det desto tyngre.

– Det var riktigt bra form både på de simmare som inte hade fått klartecken och jagade OS-biljetter, och även på de simmare som redan tidigare fått klart att de får åka till OS och inte behövde toppa inför EM, säger Anna-Karin Kammerling.

– Nu har det gått tre dagar på det här OS:et, och det är ganska långt ifrån toppform på de simmare som har varit i vattner.

Flera av de svenska simmarna har öppnat bra, men kroknat i slutet av loppen. Det gäller Sarah Sjöström i finalen på 100 meter fjäril, där hon blev fyra, och i försöket på 200 meter fritt, där det trots allt blev en finalplats.

Men även simmare som Stina Gardell tappade rejält på slutet på 200 meter medley.

– Ja, vissa stumnar och andra saknar den där riktiga snärten som man vill se redan från början. Oavsett så är det saknad utav toppform. Och då ställer man ju sig frågan vad beror det på?

Toppningen som vissa fick göra mot EM, de som inte hade en OS-plats klar, tror du att det spelar in?

– Det kan mycket väl vara så. För några så är den här perioden där man får gå på med lite tuffare träning för kort för att kroppen sedan ska orka med en lika stor topp igen.

Det har ju varit en del kritik mot SOK att det har varit för sena uttagningar. Kan man säga att det finns fog för det ifrågasättandet?

– Det köper jag helt och hållet. Det är klart att det blir ett sånt oerhört fokus på att jaga den här OS-biljetten. Egentligen är det ju på OS man ska prestera, och då ska man på de här månaderna hämta igen träning och du ska toppa igen för att kunna prestera ännu bättre än på kvalet.

Gunnar Brink, London
gunnar.brink@sverigesradio.se