1 av 2
Anna-Karin Kammerling, Radiosportens simexpert, sitter vid en dator i London och chattar. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
2 av 2
Anna-Karin Kammerling, Radiosportens simexpert, sitter vid en dator i London och chattar. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
simning

Så var chatten med Anna-Karin Kammerling

Vår simexpert svarade på era frågor.

Clara: Ingen svensk har egentligen presterat max? Varför?
Anna-Karin Kammerling: Hej Camilla!
Jag tror inte att det är någon av simmarna i den svenska truppen som går simgymnasium. Det går definitivt att elitsatsa om man går "vanlig" skola. Det viktiga är att ha en bra dialog med skolan och lärarna.
14:21, 30 July 2012
Julia: När ska man börja med simning om man vill satsa på det? ungefär vilken ålder och hur går man till väga?
Anna-Karin Kammerling: Hej Camilla!
Jag tror inte att det är någon av simmarna i den svenska truppen som går simgymnasium. Det går definitivt att elitsatsa om man går "vanlig" skola. Det viktiga är att ha en bra dialog med skolan och lärarna.
14:21, 30 July 2012
Julia: När ska man börja med simning om man vill satsa på det? ungefär vilken ålder och hur går man till väga?
Anna-Karin Kammerling: Hej Julia!
Simning kan man börja med i riktigt ung ålder men det finns även många duktiga simmare som börjat i ungdomsåren. Simklubbarna har grupper från plask och lek till teknikgrupper/träningsgrupper. Ta kontakt med närmaste simklubb!
14:19, 30 July 2012
Sanna: Hej Anna-Karin! Hur signaleras tjuvstarter i simning? Är det någon typ av extra signal eller "skott" som i friidrott eller på något annat sätt?
Anna-Karin Kammerling:
Hej Sanna!
Det är bara en start i simning så är det någon som tjuvstartar går loppet som vanligt och efterloppet blir han/hon diskvalificerad. Om det blir tekniskt fel och de behöver återkalla starten använder man en signal och släpper ner en lina i vattnet vid femton meter.
14:14, 30 July 2012
Badkrukan: Är du sugen på att hoppa i basägen och tävla?
Anna-Karin Kammerling: Hej!
Jag är rätt nöjd att följa simningen från läktaren :)
14:08, 30 July 2012
Classe: Hej Anna-Karin! Är det en fördel att vara lång när man simmar ?
Anna-Karin Kammerling: Hej Classe!
Simmare är överlag väldigt långa och det är nog en fördel.
14:07, 30 July 2012
Christofer: Hur mycket snabbare skulle världsrekordet på t.ex 100 frisim vara ifall det inte fanns några regler för undervattenssimningen?
Anna-Karin Kammerling: Hej Christoffer! Jag tror att framförallt är ryggsimmet som skulle gynnas om man fick kicka längre än 15 meter under vattnet. Hur mycket snabbare det skulle gå är svårt att säga.
14:05, 30 July 2012
Håkan: UppvärmningsgfrågaHej,jag undrar över hur simmarna värmer upp för t ex 100 fritt. De ska liksom i loppet så snabbt som möjligt upp på hög puls och musklerna jobbar till max. Vad gör de för övningar som uppvärmning?Till vilken puls värmer de upp?Hur nära loppet höjer de sin puls?Ouppvärmda och från vilopuls skulle de väl stumna efter 25 meter liksom.
Anna-Karin Kammerling: Hej!
Oftast värmer man upp i bassängen 30 - 60 min ca 1-2 timmar innan start. Innan start så värmer man upp lite grand på land. Hur uppvärmningen ser ut i detalj är väldigt individuellt och beroende av distans.
14:03, 30 July 2012
Graeme Mckenzie: Hej Anna, Jag tilhör en av dessa lyssnare sm älskar sporten i synerhet OS. Men jag har inte alltid koll på vilket land alla kommer ifrån. Jag skulle vilja uppmana att Ni tala om för lysnana vilket land deltagara kommer från när ni kommentera om de tack. På så vis kan även vi som härstämer fån andra länder har lite bättre koll på andra nationens deltagare. Cheers G
Anna-Karin Kammerling: Hej och tack för synpunkten. Den tar vi till oss!
13:59, 30 July 2012
Guldtörstande Göteborgare: Hur mycket påverkas Sara Sjöström av att den så kallade super baddräkten inte längre är tillåten. Hon vann ju VM- guldet i Rom 2009, vilket var sista mästerskapet med den dräkten. Vice versa vore det intressant att få din analys av hur Therese har påverkats. Antar att hon gynnas av detta medan Sara missgynnats. Vore intressant att få din analys..
Anna-Karin Kammerling: Hej!
Superdräkten gav ett väldigt bra vattenläge (man kom lite högre upp mot vattenytan) och stora simmare som väger lite mer gynnades definitivt av dräkten. De som redan har ett enormt bra vattenläge (ex Tessan) gynnades inte lika mycket av dräkten. Både Sarah och Tessan tycker jag har visat att det går att simma riktigt snabbt utan dräkten.
13:58, 30 July 2012
Lasse: Hej. Hur mycket har de nya startpallarna påverkat tiderna? Vad tycker ni simmare om dem?
Anna-Karin Kammerling: Hej Lasse!
Jag har aldrig haft möjlighet att prova de nya pallarna som påminner om starblocken inom friidrotten. Men de betyder väldigt mycket, framförallt på sprintdistanserna eftersom man kan trycka ifrån ordentligt med det bakre benet och även kan ställa in den så att den passar varje individ. Det gör att man får med sig bra fart redan från starpallen.
13:51, 30 July 2012
Sundsvallskompisar: Hejja Anna-Karin! Vi lyssnar på webben när vi behöver ett brejk från miljöarbetet. Lycka till och hjälp till att greja nån medalj! Åsa och Robban.
Anna-Karin Kammerling: Hälsa gänget på Norrporten!!!
13:46, 30 July 2012
Tone: Du som varit med själv. Hur mycket större är OS än VM som simmare.
Anna-Karin Kammerling: Hej Tone!
OS är STORT!!! Anledningen: det bara går var fjärde år (VM vart annat), alla de bästa är med, bevakningen från media är enorm, mycket publik mm.
13:45, 30 July 2012
Clara: Det är många tjejer som drar ner axelbanden på baddräkten redan vid intervjuerna efter loppet? Sitter den så obekvämt tajt eller varför gör de så?
Anna-Karin Kammerling: Hej Clara!
Dräkterna sitter väldigt tight så det är därför de drar ner axelbanden. Direkt efter loppen byter de sedan dräkt till en "vanlig" baddräkt som de simmar av i (att jämföra med att jogga ner).
13:41, 30 July 2012
Petra abrahamsson: Hallå Anna-Karin Din första tränare här....hoppas allt är bra med dig Malte vår 5-åring undrar hur många grader det är i tävlingspoolen Kramar Peppe Bollnäs
Anna-Karin Kammerling: Hej Petra och Malte!
Vad roligt att ni följer simningen. Hoppas ni mår bra!
Temperaturen i bassängen ligger mellan 26,5 och 27,0.
13:37, 30 July 2012
Mats Robert: Får man verkligen ha hela huvudet under vattnet när man simmar bröstsim.?
Anna-Karin Kammerling: Hej Mats!
Man får ha hela huvudet under vattnet. Det var vanligare förr att man bara doppade halva huvudet.
13:36, 30 July 2012
Ove Törnkvist: Såg att Phelps hade dubbla badmössor. Är det tillåtet och vad är anledningen därtill. Kan väl knappast gå snabbare.
Anna-Karin Kammerling:
Hej Ove!
Det är tillåtet med dubbla badmössor. Det gör man oftast för att hålla simglasögonen på plats. Då sätter man på sig glasögonen efter att man tagit på sig första "mössan" och det gör att glasögonen sitter bättre, framförallt i starten och vändningen. Men det går inte snabbare att simma.
Radiosporten
radiosporten@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista