Foto: SCANPIX
OS - segling

Svenska framgångar i Weymouth

2:09 min

Två svenska spikar först Daniel Birgmark i finnjollen och sedan Fredrik Lööf och Max Salminen i starbåt krönte en mycket bra svensk seglingsdag i Weymouth.

I sammandraget ligger 49: ern tvåa efter två av 16 delseglingar, starbåten är trea efter fyra seglingar av elva.

Starbåten med Fredrik Lööf och Max Salminen är i allra högsta grad med i medaljdiskussionen efter en vinst och en fjärde plats idag. Lööf och Salminen är trea med 19 poäng, Storbritannien och Norge toppar på 18 och Brasilien är fyra med 20.

– Det är tidigt i regattan så det är bara att kämpa på och försöka hitta den goda känslan i seglingen,

båten löper på riktigt ordentligt och det blir bättre hela tiden och det är viktigt mentalt.

Jonas von Geijer och Niclas Düring i 49 er klassen fick en riktig kanonstart på den olympiska regattan,

En femte och en tredjeplats och sammanlagd andraplats för båten som SOK och seglarförbundet inte tänkte skicka till OS.

– Nu har vi två jämna och bra placeringar och har visat att vi är snabba under sådana här förhållanden, säger Jonas von Geijer till radiosporten.

Det återstår 14 seglingar i klassen som leds av Danskarna Nörregaard och Lang.

Bra start även för Laserseglaren Rasmus Myrgren som ligger femma efter första dagen han blev 11a och femma i första dagens seglingar. Myrgren var missnöjd med första seglingen där han blev bestraffad för otillåten framdrivning och fick ta två straffsvängar och tappade flera placeringar.

Dagens andra delseger kom i finnjolle där Daniel Birgmark vann dagens andra segling. Sammanlagt är Birgmark åtta 26 poäng efter ledande Dansken Jonas Högh-Christensen, och femton poäng från bronset.

Birgmark har serien 17, 5, 14 ,1. Det återstår 7 seglingar men två resultat utanför topp tio kan bli en allt för stor belastning, men Daniel Birgmark är inte orolig.

– Jag tror att det kan hända mycket med poängen fortfarande.

Josefin Olsson i Laser radial ligger 22 a efter två seglingar, och i damernas matchracing har svenskorna Anna Kjellberg Malin Källström och Lotta Harrysson fyra raka förluster efter fyra matcher.

Per Kahl / Weymouth

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista