allsvenskan

Nu klart: Han är Mak-rillarnas nye tränare

5:13 min

Det blir holländaren Jan Mak som tar över tränaruppdraget i allsvenska Gais.

Jan Mak, som de senaste elva åren varit ansvarig för IF Elfsborgs utvecklingsverksamhet, kom överens med klubben under morgonen och redan på förmiddagen fanns han på plats på Gais-gården för att leda sitt första träningspass med klubben.

– Jag lockades av utmaningen att rädda kvar Gais i allsvenskan och det är därför jag väljer att hoppa på det här, säger Jan Mak.

Efter att Alexander Axén lämnat tränarjobbet i Gais, så har klubbledningen jagat en efterträdare.

Flera namn har bearbetats och i ett tidigt skede så kontaktades Conny Karlsson, före detta tränare i Helsingborgs IF.

Jan Maks namn har funnits med en tid och i förra veckan togs de första kontakterna mellan Gais och hans arbetsgivare Elfsborg.

– Vi har haft flera namn i den här processen, men det är vi som gjort vårt val och det är inga tränare före Jan Mak som tackat nej till oss, Jan Mak var vårt förstaval, säger Mats Persson, sportchef i Gais.

Jan Mak inledde sin tränarkarriär i hemlandet Holland i FC Volendam 1977.

1981 tog han över Halmstads BK och han stannade kvar i den allsvenska klubben fram till 1984.

Därefter väntade tränaruppdrag i Brage och Halmia innan han 1988 knöts till Elfsborg.

Fram till 1990 hade han huvudansvaret för Elfsborg och därefter har det bland annat handlat om tränaruppdrag i grannklubben Norrby, i finska Tamperen Pallo-Vaikot och i Nejmeh SC i Libanon.

För elva år sedan blev han chef över Elfsborgs utvecklings- och talangverksamhet.

Den tjänsten har han haft sedan dess och parallellt med det uppdraget så var han under två år mellan 2008 och 2010 förbundskapten för Seychellerna.

Kontraktet med Elfsborg sträckte sig fram till november i år, men nu bryts det samarbetet när Jan Mak väljer att hoppa på sitt tredje allsvenska tränaruppdrag som huvudtränare.

– Jag har delvis haft ingående kontakt med den allsvenska fotbollen, men i perioder har jag varit helt bortkopplad från den. Jag tror inte det betyder så mycket. Jag kommer att driva min linje och jobba efter mina ideér, säger Jan Mak.

67-årige Jan Mak har tecknat ett avtal med Gais som i första hand gäller säsongen ut och därefter ska nya diskussioner inledas.

– Vad som händer efter sista matchen mot Örebro SK i november är av underordnad betydelse. Nu gäller det att få rätsida på det här så snabbt som möjligt, säger Jan Mak.

Jan Mak blåste klockan tio i förmiddags igång sitt första träningspass med Göteborgsklubben och nu återstår att se om holländaren, som bott i Sverige i drygt 30 år nu, är den person som bär Gais över nedflyttningsstrecket i allsvenskan.

– Jag fick en bra respons från spelarna och jag tror att jag kommer att få med de på den resa som vi ska göra tillsammans, säger Jan Mak.

I morgon öppnar transferfönstret och det kan bli aktuellt för Gais att förstärka truppen.

– Vi är väl lockade att se över de offensiva alternativ som kan tänkas finnas på transfermarknaden. Det är ju också så att någon spelare kan försvinna och då måste vi vara förberedda, säger Mats Persson.

Gais har just nu flera poäng upp till säker mark i allsvenskan med 13 matcher kvar att spela.

– Vår situation är utsatt och det är därför det varit så viktigt att få klart med en tränare som kan skapa tydlighet i verksamheten. Jag tror det krävs 30-32 poäng för att spela i allsvenskan nästa år och det innebär att vi i praktiken behöver vinna hälften av de återstående matcherna, säger Mats Persson.

Gais ligger efter 17 spelade matcher sist i allsvenskan och nästa match spelas på lördag hemma på Gamla Ullevi mot Åtvidabergs FF.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se