1 av 2
2 av 2
Foto: Hussein Malla/Scanpix
fotboll

"Sverige ska gå för seger mot Kanada"

14 min

Fotbollsexpert Richard Henriksson vill inte se Sverige spela på resultat i den avslutande gruppspelsmatchen för att undvika Frankrike i kvartsfinal.

Sverige säkrade avancemang från gruppen i och med 0-0-matchen mot Japan.

– Jag stack ut hakan efter Japan-matchen och menade på att nu ser jag Sverige som en medaljkandidat. Det hade varit en sak om man hade känt att Sverige gjorde den abslout bästa insatsen man någonsin kunde göra, att det inte fanns något mer at hämta av dem, så hade man kanske kunna känna att de peakade lite för tidigt i turneringen, säger Richard Henriksson.

– Men nu gör man en helt okej match och får 0-0 mot regerande världsmästaren Japan, med lite mersmak. Man skulle haft en straff, dominerade sista 20 och så vidare. Ett enormt fall framåt för det svenska laget.

Nu väntar Kanada i den avslutande gruppspelsmatchen.  Sverige har mött Kanada två gången tidigare i år  och har en seger och en förlust.

Förutsättningarna är snåriga, men om Sverige vinner mot Kanada och sluar som gruppsegrare väntar troligtvis VM-fyran Frankrike i kvarten.

Något som fått flera att höja rösterna för att Sverige ska försöka undvika att vinna - och i stället kanske få möta Storbritannien på fredag.

– Jag är väl inte riktigt med på det tåget. Visst är Frankrike ett bra lag, men jag tycker inte det är så stor skillnad på att möta Frankrike eller något av de andra alternativen.

Nilla Fischer tvingades kliva av i premiären mot Sydafrika på grund av skada och spelade inte mot Japan. Nu hoppas Richard Henriksson att lagkaptenen är tillbaka till eftermiddagens match mot Kanada.

– Sverige måste spela ihop sitt lag och mittfält. Knepigt också för Nilla Fischer om det blir så att hon vilar två och en halv match, och sedan ska komma tillbaka och gå in i en jätteviktig kvartsfinal.

Jens Prytz
jens.prytz@sverigesradio.se

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista