Jonas Herrgårdh. Foto: Niklas Larsson/Scanpix.
badminton

Herrgårdh förutsåg badmintonskandalen

2:32 min

Åtta badmintonspelarna som var inblandade i läggmatcher i OS-turneringen har diskvalificerats. Men Sveriges förbundskapten Jonas Herrgårdh är inte överraskad.

Internationella badmintonförbundet har diskvalificerat de åtta kvinnliga dubbelspelare i London-OS för att inte ha ansträngt sig tillräckligt för att vinna sina matcher.

Anklagelserna gällde det som Sverige inte gjorde i tisdagens fotbollsmatch mot Kanada. Att alltså med flit prestera sämre för att genom en annan grupplacering få lättare motstånd i kvartsfinalen.

Det gäller fyra par, två från Sydkorea, ett från Kina och ett från Indonesien.

Kinesiskorna Yu Yang och Wang Xiaoli mötte Sydkoreas Jung Kuyng-Eun och Kim Ha-Na. Paren anklagades av förbundet sedan de blivit utbuade av åskådare och varnade av domaren Thorsten Berg.

Båda paren var redan klara för kvartsfinalen och medieuppgifter gör gällande att de ville förlora i syfte att få lättare motstånd senare, rapporterar BBC. Matchen vanns till slut av sydkoreanskorna.

Sveriges förbundskapten Jonas Herrgårdh menar att problemet är att de avgörande matcherna i de olika poolerna inte spelas samtidigt.

– Vi var på ett möte med ledare och arrangörer och där påtalade vi att tidssättningen inte var bra. De två sista matcherna borde spelas samtidigt så man inte kan spela på ett resultat, säger han.

Herrgårdh tror att det nya systemet med poolsystem, som ersatt direktutslagning, nu kommer att tas bort.

– Syftet var ju att det skulle bli fler matcher. Nu ser vi ju att det inte fungerat bra, så jag tror inte man kommer lägga ett likadant system i framtiden.

Enligt uppifter under onsdagen ska det indonesiska och det sydkoreanska paret, som vann matcherna, ha överklagat beslutet.

Än är allt inte sagt i frågan, artikeln uppdateras så fort det kommer fler uppgifter.

Radiossporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista