Phoenix Coyotes Keith Yandle, Edmonton Oilers Ryan Whitney och Chicago Blackhawks Steve Montador efter NHL-förhandlingarna. Foto: Kathy Willens/Scanpix
NHL - ishockey

Ingen panik kring NHL-förhandlingar

1:16 min

I skuggan av London-OS avslutades i går den senaste rundan av NHL-förhandlingar mellan spelarfacket, NHL och klubbägare för att skapa ett nytt kollektivavtal.

Trots att det bara återstår en och en halv månad innan det gamla NHL-avtalet går ut så uttrycker varken spelarfacket NHLPA eller NHL någon panik efter den senaste förhandlingsrindan som avslutades i går kväll svensk tid i New York.

– 15 september behöver ju inte vara en deadline om vi har positiva förhandlingar som pågår och ingen hotar med stridsåtgärder som strejk eller lockout, sa NHLPA:s Don Fehr.

Och NHL:s Gary Bettman trodde avtalet kan bli klart i tid. Men NHL vill sänka spelarnas löner med 22 procent och korta spelarkontrakt till max fem år samt utöka rookiekontrakten från 3-5 år - vilket inte är populärt bland spelarna.

Dom Fehr reser nu för att prata med de ryska spelarna om vad som ligger på förhandlingsbordet just nu.

De har ju uttryckt att de tänker delta i sitt hemma-vinter-OS 2014 oavsett vad NHL beslutar. NHL har uttryckt vivel om att ha ett så långt speluppehåll  som det blir när OS går i en annan tidszon.

67 svenskar spelade i NHL förra säsongen, och skulle det trots allt bli en lockout kommer elitserien vara ett hett alternativ för såväl många av dem som en del av NHL:s stjärnor.  Även om platserna i elitserielagen kan bli få.

Men hotet om en massflykt till den ryska ligan talar mot en lockout, inte minst mot bakgrund av striden om vinter-OS.

Annika Greder Duncan, Los Angeles

radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista