Arne Ljungqvist. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX.
simning

"Förfärligt att bli utsatt för smutskastning"

4:55 min

Arne Ljungqvist, vice ordförande i antidopningsbyrån Wada, försvarar det kinsesiska underbarnet Ye Shiwen efter dopninsanklagelserna.

16-åriga kinesiskan simmaren Ye Shiwen har fått stor uppmärksamhet under OS i London, inte bara för sina två OS-guld och världsrekordet på 400 meter medley, utan för de dopningsanklagelser som riktats mot henne i och med hennes fantastiska resultat.

Det upprör Arne Ljungqvist, vice ordförande i antidopningsbyrån Wada.

– Jag tycker det är dålig stil, förfärligt trist.

16-åriga Ye vann först 400 meter medley och satte då nytt världsrekord. Sedan vann hon också OS- guld också på 200 meter medley och då med en olympisk rekordtid.

– Att det kommer fram sensationellt duktiga tonåringar är banne mig inte första gången. Jag har varit med länge nog och har sett många sådana upplevelser. Det är så kallade genombrott bland unga idrottare, som sedan väldigt ofta visar sig har framgångsrika karriärer.

– Det är väldigt olyckligt för tävlingsidrotten och naturligtvis för person själv. Det är förfärligt att bli utsatt för smutskastning, utan några som helst grunder annat än att man visat sig vara duktig, vilket är meningen med tävlingsidrotten.

Vad tror du att beskyllningarna beror på?

– Det är dåligt omdöme och kanske besvikelse för att det inte gått så bra för de egna, för det här har varit en del ledarspekulationer. Jag har inte hört idrottsmän som talat om det.

Hur kan du vara så säker på att det inte är grundade beskyllningar?

– Då får de ju komma fram med bevisen för sina beskyllningar och det är det ju ingen som gör. Jag skulle ju i så fall vara den som visste om det fanns någon grund för några sådana beskylningar.

Linn Nenzén

linn.nenzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista