Foto: Robert Tennisberg
Skytte - dubbeltrap

Mindre press gynnar Dahlby

7:12 min

Håkan Dahlby är i London för att kämpa om medaljerna i herrarnas dubbeltrap. Den 46-årige lerduveskytten från Skåne, men bosatt i Stockholm, gör sin tredje olympiska start på torsdagen.

Efter femteplatsen, med medaljkänning i Aten 2004 målades Dahlby upp som Sveriges största guldhopp alla kategorier i Peking 2008. Men Dahlby klarade inte av att hantera pressen, och sköt långt under sin normala nivå. Ändå var han bara en träff från särskjutning om en finalplats.

Nu, fyra år senare, känner han att förväntningarna är lägre. Vilket han tycker är skönt.

– Absolut. Det är lite mer "down to earth" nu. Jag har inte satt den pressen på mig, och media har inte varit på mig lika mycket som inför Peking. Så det känns lite mer avslappnat, säger Håkan Dahlby till Radiosporten.

24 skyttar gör upp om sex finalplatser. Och de tuffaste konkurrenterna är enligt Håkan Dahlby; Glenn Walton Eller och Joshua Richmond från USA, ryssen Vitalij Fokeev, britten P.R.R. Wilson och Daniele di Spigno från Italien.

Håkan Dahlby vann Europamästerskapen nu i sommar, och har en hög högstanivå. Klarar han av att hålla nerverna i styr så bör han ha en god chans att nå finalen. Och väl där..., säger Radiosportens skyttereferent Robert Tennisberg.

"En duva i taget" är Håkan Dahlbys mantra. Av 150 lerduvor i grundomgången bör han träffa alla utom 4-7 stycken för att ligga inom räckhåll för medaljerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista