OS-friidrott

OS-läkaren: Sverige är ett u-land

1:50 min

I morgon startar friidrottstävlingarna i OS men utan skadade Carolina Klüft och Susanna Kallur. Detta har fått en debatt kring skadorna på de svenska friidrottarna att blossat upp.

Och nu säger förre OS-läkaren Klas Östberg att Riksidrottsförbundet måste satsa mer pengar på det skadeförebyggande arbetet. För som det är nu är Sverige ett U-land i frågan.

– Det är upp till var och en att hitta någon kontakt där de kan få hjälp. Det är därför som jag säger att Sverige är ett U-land i den här frågan, säger Klas Östberg.

I morgon drar friidrottstävlingarna igång vid OS i London. Men det blir utan tre av våra största friidrottsstjärnor. Tidigare i år fick trestegshopparen Christian Olsson tacka nej till OS och avsluta sin karriär efter år av skador.

En vecka innan spelen drog i gång fick Carolina Klüft ge upp sitt tredje OS på grund av skada och Susanna Kallur fick inte ens en chans att kvala in - innan hennes kropp sa ifrån.

Gemensamt för dom tre är att de alla dragits med långa skadeperioder. Och Peter Mattsson - Elitidrottsansvarig på Riksidrottsförbundet håller med Klas Östberg att mer kan göras för att hjälpa framtida elitidrottare att slippa långa skadeperioder:

– Vi måste höja kunskapen och vetskapen och förståelsen hos alla som håller på med de här frågorna inom idrotten, säger Peter Mattsson.

I omkring tre år har RF arbetat med att ta fram en plan för hur dom ska jobba med det medicinska området inom idrotten. Peter Mattsson vill se en förbättrad statistik men säger samtidigt att det kommer att ta tid.

– En förhållandevis tydlig plan på hur vi ska använda de statliga pengarna och på vad RF har till uppgift. Respektive specialidrottsförbund har ju medicinsk kompetens inom sin idrott och i svensk idrottsorganisation så tror vi på att den bästa kompetensen inom respektive idrott finns där ute närmast idrotten och sen är det vår uppgift att stödja den uppgiften, säger Peter Mattsson.

Men förre OS-läkaren Klas Östberg vill se konkret hjälp som till exempel förbundsbundna betalde läkare på tävlingar så att utövarna direkt får rätt hjälp. Annars kommer Sverige att fortsätta tappa framtida medaljer och mästerskapsframgångar. För det är Klas Östberg övertygad om att vi redan har gjort.

– Absolut jag har sett hur många exempel som helst på det, säger Klas Östberg. 

Linda Åberg
linda.åberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista