FOTO: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Dopning

Frida Svensson: "Jag har erbjudits dopning"

1:55 min

Svenska roddaren Frida Svensson berättar för Radiosporten att hon har fått erbjudanden om otillåtna preparat.

Frida Svensson som ska tävla i rodd under torsdagen berättar för Radiosporten att hon har blivit erbjuden dopning.

– Ja, hemma i stan har jag träffat bodybuilderkillar som har sagt att de har saker hemma.

Hur har du bemött det?

– Jag har sagt att "du vet att jag tar fullt avstånd och hur jag och min tränare arbetar, och jag tycker inte att det är okej", säger Svensson till Radiosporten.

Frida Svensson är en av många idrottare som har uttryckt sitt missnöje över att tidigare dopningsavstängda idrottsmän får delta i sommarens olympiska spel.

Kazaken Alexander Vinokurov, som varit bloddopad, vann i helgen OS-guld i herrarnas linjelopp på cykel och amerikanske sprintern Justin Gatlin, som avslöjats med testosteron i kroppen, tävlar på lördag på 100 meter.

Det här upprör även Arne Ljungqvist, som är vice ordförande i andidopningsbyrån Wada. Men han berättar i dag för Radiosporten att det är på väg att förändras.

– Att avstängda kommer hit och tävlar har vi också synpunkter på från IOK och från Wada. Vi hade till och med en regel att folk som varit avstängda i mer än sex månader inte fick vara med.

Det satte idrottens skiljedomstol stopp för, med hänvisning till att det blir dubbel bestraffning. Men ännu är inte det sista ordet sagt, enligt Ljungqvist.

– Nu håller vi på och tittar på det här inför den ändring vi kommer att ha i hela regelverket. Där kommer vi lägga in att det ingår i straffet att man inte får vara med i nästa olympiska spel, säger han.

Gustav Landmark
gustav.landmark@sr.se

Linn Nenzén
linn.nenzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista