Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
friidrott

Miro Zalar: "Har kapacitet till brons"

Miro Zalar: "Kommer kriga i toppen"
3:46 min

I dag går friidrottarna in i OS 2012 och Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar tror att det kommer gå bra för de nio svenska deltagande friidrottarna.

Det finns chans till medaljer för våra svenska friidrottare i detta OS, det tror Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar.

Men han tycker att svenska friidrottare tävlar för lite och är orolig för att de inte håller riktigt hög kvalité.

– Det är en helt annan konkurrens i ett OS, men jag hoppas att Moa Hjelmer kan få till en riktigt bra form. Men då måste hon krypa ner mot 50.80 och det är ett rejält svenskt rekord för att hon ska ha en liten chans att ta sig till final, säger Miro Zalar. Hjelmer som slog nytt svenskt rekord när hon tog EM-guld i juni med tiden 51.13.

Längdhopparen Michel Tornéus har haft fina framgångar på slutet och han kan ha bra chanser till medalj.

– Jag har goda förhoppningar om honom, jag har sett honom hoppa väldigt bra i inte så bra förhållanden och det talar för honom. Jag tror att det kommer att räcka till omkring åtta meter. Men han måste klara kvalet som är lite lurigt. Men han har kapacitet till brons.

En annan som kommer att placera sig i toppen är marathonlöparen Isabellah Andersson som har placerats sig väldigt bra i världsmästerskapen.

– Jag tror att hennes chanser är väldigt goda. I ett OS är det bara tre löpare per nation som får vara med. Och förra året på VM fick hon stryck av tre kenyanskor, så jag tror att hennes chanser är väldigt goda och att hon kan få en topplacering. Kanske inte så högt upp som medalj, men strax där bakom.

– Och dessutom vet jag att stavhopparen Alhaji Jeng har kapacitet att hoppa 5.80, men det gäller att göra det där nere just på OS. Men han har haft en förmåga att strula till det när det gäller och har haft svårt med utomhusmästerskapen. Men resultatnivån är tillräckligt hög för att han ska kunna kriga uppe i toppen också, säger Miro Zalar.

Tommy Åström
tommy.astrom@sverigesradio.se

Sofia Forell
sofia.forell@sverigesradio.se

Den svenska friidrottstruppen

Isabellah Andersson, marathon
Emma Green Tregaro, höjdhopp
Ebba Jungmark, höjdhopp
Kim Amb, spjut
Angelica Bengtsson, stavhopp
Moa Hjelmer, 400 meter
Jessica Samuelsson, sjukamp
Michel Tornéus, längdhopp
Alhaji Jeng, stavhopp

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".