70 man och en flicka. "Kickan" Sjöquist i kjol på tavlan var ensam svenska i OS 1932. Foto: Paul Zyra/SR.

Sveriges äldsta olympier: "Kickan", 100 år

Sveriges äldsta olympier: ”Kickan” 100 år
4:57 min

Hon är oförskämt fräsch Ingeborg "Kickan" Ingers. Visserligen är hon en före detta vältränad olympier, men det var ju ett tag sen. Kickan gjorde nämligen sitt första OS för... 80 år sen! I våras fyllde hon 100 år.

Hon tävlade i simhopp, och det berodde på storasyster Lala som också hon var olympier. Lala tog brons i höga hopp i Antwerpen 1928.

Det var ett äventyr att träna höga hopp i hemstaden Kalmar. Hopptornet var nämligen bara sju meter högt, och för att Kickan skulle kunna träna för 10 metershoppen, byggde simklubben på ett rangligt extratorn på det ordinarie.

Trots de darriga träningsförhållandena i Kalmar, utvecklades Kickan Sjöquist snabbt och 1931 tog silver i höga hopp vid EM i Paris. Därmed blev hon klar för OS i Los Angeles, som den svenska truppens enda kvinna. Och då var det inte tal om att umgås över könsgränserna.

– Då kände jag mig ensam, de andra ländernas tjejer satt och glammade med varandra och där satt jag vid mitt eget runda bord med en svensk flagga, berättar Kickan Sjöquist för Radiosporten.

USA totaldominerade simhoppet i Los Angeles. Länderna fick ställa upp med tre hoppare i varje gren och USA tog alla medaljer. Men - i höga hopp höll Kickan Sjöquist på att spräcka den amerikanska dominansen. Inför det sista hoppet låg hon på silverplats - men då förstörde en svensk tränare alltihop.

– Då kom han fram till mig och sa ”Nu behöver du bara en poäng så tar du det här”. Och jag tänkte ”Åh… en poäng till…” Det skulle han inte ha gjort. Då darrade benen när jag gick uppför trapporna. Nej, det var inte bra.

Kickan Sjöquist minns än idag hur silvret blev till en OS-tävlings värsta placering: 4:a. Närmare en OS-medalj kom hon inte. I Berlin 1936 blev hon nia och sedan slutade hon med simhopp.

Kickan Sjöquist utbildade sig till lärare, gifte sig till efternamnet Ingers och blev en relativt framgångsrik seglare. För att sammanfatta 70 år på två rader.

Vad är då hennes hemlighet för att bli 100 år? Jo, sitt kvar i tevesoffan. Under OS i London tänker Kickan och hennes make att se allt de kan. Och förstås följa Anna Lindberg i simhoppet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".