Foto: William West/Scanpix
os-segling

Tredje OS medaljen klar för Lööf

Fredrik Lööf: "Har varit en enorm urladdning"
3:47 min

Fredrik Lööf och Max Salminen har säkrat Sveriges tredje medalj. Det blir minst bronsmedalj för de svenska seglarna.

Starbåten med Fredrik Lööf och Max Salminen har säkrat en medalj i den olympiska regattan i Weymouth. Lööf och Salminen ligger trea inför medaljfinalen tolv poäng efter ledande britterna Percy och Simpson, och fyra poäng bakom andraplacerade Scheidt och Prada från Brasilien.

Bakåt är marginalen ointagliga 23 poäng så medaljen är klar redan före söndagens medaljfinal.

– Det var ett drömscenario att komma ut utan att någon kan hota bakifrån, säger Fredrik Lööf till Radiosporten.

I medaljfinalen deltar de tio bästa båtarna och poängen räknas dubbelt, För att avancera måste Lööf och Salminen ha Brasilien två platser efter sig och för att passera de ledande britterna måste man vara sex platser före. 

Exempelvis skulle placeringarna SWE 1, BRA 3, och GBR 7 betyda svenskt guld.

– Det blir inte lätt men vi har seglat mycket bra på medaljracebanan.

Medaljfinal på söndag blir det även för Daniel Birgmark i finnjollen som ligger nia inför finalen helt utan medaljchans, han kan som bäst bli sjua.

I finnjollen blir finalen ett riktigt drama det skiljer två poäng i guldstriden mellan ledande dansken Jonas Högh-Christensen och hemmafavoriten Ben Ainslie - den senare på jakt efter sitt fjärde raka OS-guld. Det är bara en seglare som tagit fyra raka guld, dansken Paul Elvström mellan 1948 och 1960.

Rasmus Myrgren i laser ligger fyra efter åtta av elva seglingar, Rasmus har åtta poäng upp till tredjeplatsen och 20 till andra plats.

Rasmus som besvärats av ont i handleden säger att handen mår bättre och att vilodagen var viktig.

I herrarnas 470 hade Anton Dahlberg och Sebastian Östling en sämre dag än i går men var ändå relativt nöjda. Dagens placeringar blev 8 och 14, men det som inte syns i resultatlistan är att man i båda seglingarna jobbade upp sig rejält.

Sammanalagt ligger Dahlberg och Östling fyra efter fyra seglingar av elva.

Övriga svenska placeringar är en nionde plats för 49:er von Geijer och Düring efter elva seglingar av 16.

Josefin Olsson i Laser radial ligger på 20:e plats, och 470 damerna Lisa Ericson och Astrid Gabrielsson startade regattan med blygsamma 17:e och 12:e plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".