FOTO: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX
os-triathlon

Hjälpryttare kan fälla Nordén

Lisa Nordén: "Hoppas jag fått betalt för all simträning"
3:36 min

På lördagsmorgonen avgörs triathlontävlingen i OS i och runt Hyde Park. Brittiska och schweiziska hjälpryttare kan gör det mycket tuffare för Sveriges Lisa Nordén.

Hon må vara dubbel VM-medaljör i triathlon, med både silver och brons de senaste tre åren. Men nu i OS (start lördag morgon kl 10.00) blir det tufft för Lisa Nordén från Kristianstad, Sverige.

Dels har hon haft skadeproblem i både vaden och ena knävecket, skavanker som hon nu är kvitt, såsom Radiosporten tidigare berättat. Och dels finns nu i OS-loppet något så ovanligt som – hjälpryttare! De ska hjälpa medaljfavoriterna Helen Jenkins och Nicola Spirig.

Brittiskan och schweiziskan har fått två ”assistenter” vardera, landsmän som ska hålla farten rejält uppe och krympa tätgruppen i både den inledande simningen (1500 m) och cyklingen (40 km).

– Om precis allt faller på plats kommer det att gå väldigt bra. Om 95 % faller på plats blir det en topp-15-placering. Det är så pass tajt i toppen, säger Nordén.

Simningen bedöms bli den snabbaste som förekommit i triathlonsportens historia. Sporten OS-debuterade i Sydney 2000, och just tjejer från Australien har tagit medalj i alla OS-lopp. Regerande mästare är Emma Snowsill, men hon har konkurrerats ut och finns inte längre med. Emma Moffat och Erin Densham heter favoriterna från ”down under”.

– Jag hoppas jag fått betalt för all simträning jag fått i år. Den har varit värdefull, säger Lisa Nordén med minnet av att hon i Peking-OS 2008 tappade en hel minut redan i simmomentet.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".