Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
OS-handboll

Kvartsfinaldrömmen är borta

Isabelle Gulldén: ”Svackorna är för djupa”
2:14 min

Det blir ingen kvartsfinal för Sverige i OS. I en jämn och dramatisk match mot Spanien kom fjärde raka förlusten, 24-25. Därmed är den avslutande gruppspelsmatchen mot Sydkorea betydelselös.

Förberedelserna var bästa möjliga - resultatet sämsta tänkbara.

Fjärde raka förlusten, 24-25 mot Spanien, innebär att Sverige är utslaget ut OS.

– Det är alltid bittert när man förstår att man inte har chansen att gå vidare, det känns piss säger Isabella Gulldén efter matchen.

Sverige var tvunget att vinna och startade matchen därefter - med full satsning i alla lägen. 21-åriga Hanna Fogelström, som fått lite speltid tidigare i turneringen, satte tre kantmål. Ledningen växte, till 6-3, liksom chansen att få vara med när kvartsfinalspelet börjar nästa vecka.

Men när svackan kom, var den rejäl. Med sex raka mål vände Spanien till 9-6.

– Vissa sekvenser är bra men våra svackor är alldeles för djupa och kommer alldeles för ofta. Det har varit så mycket blandat i alla matcher så det är svårt att sätta fingret på vilken nivå vi håller säger Gulldén.

En time out och ett målvaktsbyte - Gabriella Kain i stället för Cecilia Grubbström - gav dock svenskorna 10-11 i paus.

Sverige tog ledningen med 15-13, men med kvarten kvar var det oavgjort 17-17. Som blev 23-23, bland annat tack vare två kontringsmål av Jamina Roberts och ett lyckat inhopp av Anna-Maria Johansson.

Men det räckte inte hela vägen. Spaniens 25-23-mål i näst sista minuten avgjorde.

När slutsignalen hade gått jublade de spanska spelarna i en ring medan svenskorna deppade och hade tomma blickar.

– Vi har en dålig period i första halvlek annars har vi ett bra flöde i målproduktionen. Det kommer bli svårt att ladda om till matchen mot Sydkorea, men det är spelarnas och ledarnas förbannade ansvar att göra det säger förbundskapten Per Johansson.

EM-silvret 2010 var oväntat och sågs av många som början på en storhetstid för Sverige.. I stället blev det början på en utförsbacke.

I VM kom vinsterna mot sämre rankade lag. OS har visat att avståndet till de bästa nationerna växt ytterligare - trots nära nog perfekta förberedelser. Sverige checkade in i OS-byn med friska spelare och med en rekordlång uppladdning i ryggen. Men 41 dagar fördelade på fem läger räckte inte för att hitta ett spel för att gå vidare från tidernas svåraste mästerskaps grupp.

Sverige möter Sydkorea i den sista gruppspelsmatchen, som nu blir betydelselös.

Radiosporten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".