1 av 2
Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Robert Tennisberg
Skyttesport

Skanåker kritisk till svenskt skytte

Ragnar Skanåker: "De är helt under isen"
4:04 min

Svensk skyttesport såg i Håkan Dahlbys silver i dubbeltrap sin första OS-medalj på tolv år.

Men hur ser det ut vid sidan av lerduveskyttarna? Fyrfaldige OS-medaljören i pistol, Ragnar Skanåker, är kritisk.

– Jag följer med, och jag beklagar. Jag är hemskt glad för Håkan Dahlby och den nya generationen skeetskyttar.

– Gevärssektionen håller jag inte så mycket reda på, men de tog ingen kvotplats till OS och pistolskyttarna är helt under isen. Från det jag ledde ordningen på 70- och 80-talet och slogs med Kina, Ryssland, USA och Tyskland så är de idag nere på plats 50-70 i världen, och det är inte så roligt, säger Skanåker till Radiosporten.

78-årige Skanåker coachar en isländsk pistolskytt, Asgeir Sigurgeirsson, under OS i London. Men han öppnar för att hjälpa svenskt skytte framöver, efter att ha fått en förfrågan från Svenska Skyttesportförbundets pistolsektion.

– Det är första frågan jag har fått på 20 år från Sverige, men jag har svarat på ett postivt sätt på det mail jag fick, säger Skanåker, som samtidigt vill se en annan organisation inom svenskt pistolskytte.

Claes Johansson, som är förbundskapten för de svenska lerduveskyttarna och har mångårig erfarenhet från förbundsstyrelsen, bemöter Ragnar Skanåkers kritik:

– Det finns naturligtvis substans i en del av det "Ragge" säger, men man får inte glömma bort att svenskt skytte bygger på idealitet, och idealitet har väl kanske inte varit "Ragges" starkaste sida. Mer positiv anda och en mer konstruktiv elitverksamhet skulle dra oss åt det håll som vi båda vill, säger Johansson.

Receptet utöver att rekrytera nya, ideella, ledare är enligt Claes Johansson att våga satsa på de ungdomar som har potential.

– Elitverksamhet är ingen optimal demokrati, utan man måste selektera fram talangerna. Det är att satsa i stort sett ett liv om man ska komma till exempelvis ett OS.

Ragnar Skanåker, som är svenskt skyttes stora namn sedan OS-guldet i München 1972, är en kontroversiell person. Men Claes Johansson lyfter fram en positiv sida hos Skanåker:

– Han vet vad som går åt för att bli bra, och det är viktigt att tala om hur mycket det är. Sedan får talangerna ta det som en utmaning att bli bra genom att satsa så mycket som krävs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".