Christian Wilhelmsson. FOTO: SERGEI GRITS

Mjällby fortsätter diskutera med "Chippen"

Mjällbys sportchef: ”Nu ligger beslutet hos Christian”
6:06 min

Mjällby fortsätter att hoppas en kort comeback i moderklubben för Christian "Chippen" Wilhelmsson, vilket Radiosporten rapporterat om. Allt är inte klart än, bland annat återstår att Chippen hittar en klubb som han kan spela för efter sitt gästspel i Mjällby. Detta måste ske senast på fredag.

– Vi har haft en bra dialog med Christian och nu är det helt upp till honom. Han är vår främsta spelare genom tiderna och han får ta det beslut som han känner är rätt, säger Thomas Andersson-Borstam, sportchef i Mjällby AIF.

Christian Wilhelmssons avtal med Al-Hilall i Saudiarabien har gått ut och när Radiosporten träffade landslagsspelaren i söndags, så kommenterade han sin framtid.

– Jag kommer inte att skriva ett långt kontrakt med Mjällby nu. Det finns inte på kartan utan det blir aktuellt först efter min nästa proffsklubb. Vad som händer i närtid vet jag inte, men fram till dess att jag bestämt hur jag vill göra så tränar jag med Mjällby, säger Christian Wilhelmsson.

Radiosporten har kunnat berätta att Mjällby gjort allt för att bädda för ett gästspel från ”bygdens store son” i två allsvenska matcher i augusti, mot IFK Göteborg och Syrianska. Ett unikt upplägg för att rädda klubbens allsvenska kontrakt men också för att skapa ett publikintresse på Strandvallen.

Föreningens riskkapitalbolag Mjällby Support AB har erbjudit en lösning som skulle möjliggöra spel i moderklubben fram till ny klubbadress blir klar. Riskkapitalbolagets vd Tonnie Rittstam avslöjade igår för Radiosporten att han fått positiva signaler från Christian Wilhelmsson när de haft gemensamma möten.

Nyheten fick stor spridning under måndagen men Mjällby kom under kvällen med en kraftfull dementi och Radiosportens nyhet avvisades som ett ”rykte” i flera medier. Nu medger man emellertid att samtal förs.

– Vi har haft en mycket bra dialog med Christian, men han är 32 år gammal och han är en vuxen människa som själv tillsammans med sin familj får värdera situationen, säger Thomas Andersson-Borstam.

Upplägget går alltså ut på att Christian Wilhelmsson sluter ett korttidsavtal med MAIF över matcherna i allsvenskan mot IFK Göteborg (borta) och FC Syrianska (hemma).

– Det är en del som kan bli aktuell. Sedan är det ju ett regelverk som styr och det finns ju också ett alternativ att han stannar kvar hos oss fram till januari, då nästa transferfönster öppnar, säger Thomas Andersson-Borstam.

Radiosporten har pratat med tjänstemän på internationella fotbollförbundets FIFA:s högkvarter i Lausanne och där meddelar man att det i merparten av fallen inte är möjligt att spela för tre klubbar under en säsong, men att det finns vissa undantag.

Ett sådant undantag är enligt Thomas Andersson-Borstam proffsligan i USA, MLS, som beskrivits som ett tänkbart mål för Wilhelmsson tidigare.

– Vi har ju förstås gått igenom vilka regler som gäller och det vet ju Christian också. Om han vill ha hösten på sig att hitta rätt klubb, så kan vi hjälpa honom med matchspel och träning. Det är Christian som avgör det här och när det beskedet kommer vet jag inte, säger Thomas Andersson-Borstam.

Christian Wilhelmsson tränar nu med Mjällby. Det gör även Moestafa El Kabir som nu är spelklar för klubben efter pappersstrulet som hindrade en plats i truppen i mångens möte med Örebro.

– Christian och Musse kommer att träna. Det är inga konstigheter och vi låter Christian lämna sitt besked när han vill. Med Musse så är nu allt löst och han är disponibel för oss under resten av säsongen, säger Thomas Andersson-Borstam.

Christian Wilhelmsson blev proffs som 20-åring och har spelat proffsfotboll i nio klubbar i nio olika länder. Om den sensationella blixtcomebacken i Mjällby ska bli verklighet måste klubben lösa de sista detaljerna senast på fredag.

Fredrik Persson
fredrik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".