Casall och Rolf-Göran Bengtsson. FOTO: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX
os-ridport

Nu kan Rolf-Görans dröm slå in

Idag har Sverige sin största guldchans i detta OS då världsettan och regerande Europamästaren Rolf-Göran Bengtsson och Casall La Silla hoppar i den individuella tävlingen.

Förutom Bengtsson är även Henrik von Eckermann och Jens Fredricson klara för de individuella finalhoppningarna som startar klockan ett.

Men det är RGB som är den klara favoriten. Både bland svenskarna och i det övrigt meriterade startfältet.

– Givetvis drömmer man om det där sista steget upp på en OS-pall. För OS är nummer ett och det vore den optimala situationen, säger Rolf Göran Bengtsson till Radiosporten.

50-åringen var ytterst nära att få kliva överst på pallen redan för fyra år sen i Peking men rev då på sista hindret och fick nöja sig med ett silver.

Då tävlade Bengtsson med Ninja la Silla, samma häst som han tog EM guld med förra året i Madrid. Men inför OS valde han bort 16-åriga Ninja på grund av hans höga ålder och till det här mästerskapet är det tre år yngre Casall la Silla om gäller.

– Casall la Silla har vunnit väldigt många stora klasser, varit väldigt jämn i sin form och gjort många bra start i Global Champions tour bland annat. Han har visat hela sommaren att han håller hög standard och jämn kvalité, motiverar Bengtsson sitt val.

RGB hade två rivningar i kvalomgången och kom inte upp i normal standard. Han slutade på delad elfte plats men det spelar ingen roll nu när finalhoppningarna inleds eftersom alla ekipage då nollställs.

Efter sjätteplatsen i lagtävlingen är nu siktet inställt på en högre placering individuellt.

– Sen vi alla vi som pysslat med häst ett tag att det lätt kan bli ett nedslag, eller till och med två nedslag. Vi ska ha den där lilla turen för marginalerna är trots allt ganska små, säger den ödmjuke stjärnryttaren.

Som världsetta och regerande EM mästare är han ändå medveten om att han har ett guldtryck på sina axlar.

– Jag skulle mer än gärna komma fram och ta en medalj igen. Det är en dröm att hoppas på att lyckas en gång till och visa upp sig på bästa sätt.

Den första finalomgången startar klockan ett och den andra omgången, dit 20 av de 35 ekipagen går, inleds strax före klockan fyra.

Jens Prytz
jens.prytz@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".